Kukalj: Najbolja reklama su gosti koji Bar preporučuju prijateljima

Bar je protekle sezone uspješno odgovorio izazovima savremenih trendova u oblasti turizma. Ljetnja turistička sezona ispunila je očekivanja, kako navodi direktor TO Bar, Emil Kukalj i u kvalitativnom i u kvantitativnom pogledu.  

Koliko turista je odabralo Bar kao destinaciju za odmor i da li ponuda odgovara aktuelnim trendovima?

Kukalj: Da se prisjetimo, kod nas je vladao umjereni optimizam koji je bio zasnovan prije svega na nešto drugačijim uslovima na emitivnim tržištima, a koji se pokazao opravdanim. Prema preliminarnim podacima zaključno sa septembrom, u Baru je registrovano 200,785 dolazaka i 1,990,338 noćenja, što je povećanje od 10% u odnosu na isti uporedni period prošle godine. Dobri fizički pokazatelji su uglavnom rezultat dobre posjete u individualnom (privatnom) smještaju, dok je u hotelima i sličnim objektima na nivou destinacije došlo do blagog pada posjeta u odnosu na isti uporedni period.

Zahtjevi i očekivanja turista se stalno mijenjaju, a u skladu sa tim i ponuda i usluge u sektoru turizma. Svake godine se javljaju novi trendovi kojima se treba prilagoditi kako bi se zadržali zadovoljni gosti. Neki od aktuelnih trendova su da je sve više rezervacija individualnog (privatnog) autentičnog smještaja, dolazaka automobilom, da se biraju destinacije koje su “manje” turističke, da je doživljaj destinacije primarni motiv dolaska, da je aktivan odmor u porastu kao i  rezervacija putem mobilnih uređaja, da se sve više cijeni sigurnost kao i da je sve više seniora na putovanjima. Imajuću sve to u vidu, možemo sa sigurnošću reći da Bar posjeduje sve elemente turističke ponude da zadovolji potrebe savremenih turista kao i da smo značajan dio njih već ispunili. Platežna moć naših turista je takođe u porastu pa najveći broj njih (31%) ima mjesečna primanja domaćinstva između 501-1000 eura, svaki peti gost od 1001 do 1500 eura, slijede oni sa primanjima 1501 do 2000 eura (12,9%) i od 2001 do 2500 eura (11,3%).

Šta pokazuju podaci dobijeni anketama turista? Šta gosti vole, šta im smeta ili nedostaje i, podjednako važno- hoće li se sljedećeg ljeta vratiti i možda dovesti i prijatelje?

Kukalj: Naši gosti su zadovoljni turističkom ponudom u Baru. Najveći stepen zadovoljstva je iskazan kada je u pitanju ljepota prirode i kraja, gostoljubivost lokalnog stanovništva, kvalitet hrane u ugostiteljskim objektima, kvalitet usluga u smještajnom objektu, ljubaznost osoblja u ugostiteljskom objektu, komfor smještaja… Nešto niži stepen zadovoljstva iskazan je u odnosu na organizaciju saobraćaja, opremljenost puteva (sanitarije, odmorišta), čistoću i uređenost plaža, označavanje na putevima… Kada je u pitanju ponovni dolazak u destinaciju raduje nas podatak da će se najveći broj njih vjerovatno vratiti (98,4%) kao i da će preporučiti Bar kao destinaciju za odmor svojim rođacima i prijateljima (94,5%).

Posljednjih godina vidno je da poslenici turizma, svjesni da infrastruktura i ponuda kvalitetom i raznolikošću moraju pratiti trendove koji karakterišu konkurentske destinacije, značajno ulažu u poboljšanje i podizanje nivoa kako smještajnih kapaciteta, tako i vanpansionske ponude. Je li Bar dostigao zadovoljavajući nivo u tim segmentima?

Kukalj: Danas je konkurencija u turizmu zaista velika. U istraživanju koje smo sproveli dobili smo informacije i o konkurentskim gradovima u Crnoj Gori i inostranstvu u kojima su naši turisti ljetovali. Moramo reći da smo zadovoljni rezultatima. Bar u odnosu na konkurente uglavnom ima sličnu ili istu ponudu. Međutim, mora se konstantno raditi na unapređenju, prije svega na kvalitetu privatnog smještaja ali i doživljaja u destinaciji.

Ponudu barske rivijere predstavili ste na brojnim berzama širom Evrope i regiona. Kakve su povratne informacije, odakle možemo očekivati najbrojnije goste sljedećeg ljeta?

Kukalj: Turistička ponuda grada predstavljena je na svim većim turističkim berzama u zemljama okruženja, ali i Evrope. Kao i prethodnih godina najveći broj turista očekujemo iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Ukrajine, Poljske, a nešto veći broj se očekuje i iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije uglavnom na našoj jezerskoj obali.

Pasivni odmor koji podrazumijeva isključivo sunčanje, kupanje i šetnje pored mora u predvečerje, polako prestaje biti ono što karakteriše boravak turista u Baru. Značajnim dijelom zahvaljujući kampanjama koje realizuje TO Bar sa ciljem promocije prelijepog barskog zaleđa, sve je više turista koji preferiraju aktivni odmor. Poseban odjek među ljubiteljima adrenalinskih šokova imao je obilazak fascinantnih kanjona na području barske opštine. Kakvi su izgledi da će ta zanimljiva priča potaknuti organizovanje tura za one avanturističkog duha?

Kukalj: Pasivni odmor će u Baru uvijek jedan od glavnih motiva dolaska, naročito u glavnoj ljetnjoj sezoni. Turisti će uvijek tokom ljeta dolaziti zbog plivanja i kupanja. Međutim, činjenica je da danas u svijetu sve više turista koji tokom svog boravka žele iskusiti i neki vid aktivnog odmora. Kanjoning kao dio avanturističkog turizma koji smo nedavno promovisali je zaista imao odjeka i već je zaživio kao turistički proizvod u Baru. Klubovi već organizuju posjete brojnim kanjonima u Baru i vjerujemo da će se u skoroj budućnosti povećati i broj turista koji će doživjeti ovo nezaboravno adrenalinsko iskustvo.

TO Bar podržava projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Bar. I ove godine raspisan je Javni poziv po kojem se dodjeljuju sredstva (10% od naplaćene boravišne takse). Šest projekata je ispunilo kriterijume za dodjelu grantova. Kako teče njihova realizacija, s obzirom da je rok za završetak 15. januar?

Kukalj: Turistička organizacija Bar je kroz projekte valorizacije podržala šest projekata: NVO Novo i ljepše Sutomore sa 16.000 € (Projekat arheoloških istraživanja otomanskog i austougarskog utvrđenja Tabija na lokalitetu Golo brdo u Sutomoru); 3D Arch d.o.o Bar  sa 6.000 € (Trgovima Vojislavljevića opština Bar- kolijevka crnogorske srednjovjekovne državnosti); NVO Studio Horag sa 7.000 € (Očuvanje i njegovanje crnogorske pjesme); NVO Signum Bar  sa 4.500 € (UNDERMAP podvodna baština barskog kraja); JP Kulturni centar Bar sa 10.000 € (Sveta Katarina, druga faza) i NVO Centar za održivi razvoj  sa 6.000 € (Rekonstrukcija mosta na dionici starog rimskog puta Nerona Škodar).

Projekti se odvijaju planiranom dinamikom uz redovan monitoring od strane Nadzornog organa. Vjerujemo da će svi projekti biti završeni u predviđenom roku.

Jeste li zadovoljni finansijskim učinkom poslovanja TO Bar?

Kukalj: Ostvareni prihodi Turističke organizacije Bar su u skladu sa očekivanjima koja smo imali. Ostvaren je rast prihoda od boravišne takse od 11% i do sada je prihodovano 760.322,83 eura. Turistička taksa takođe bilježi rast od 11%, odnosno prihodovano je 267.704,06 eura. Članski doprinos je naplaćen u iznosu od 39.003,60 eura što je pad od 52% i prije svega posljedica je promjena zakona o turističkim organizacijama (osnovica za naplatu članskog doprinosa je razlika između ostvarenih prihoda i rashoda, a ne ostvarenog prometa).

Oprobani recept za privlačenje značajnog broja gostiju su tradicionalne manifestacije koje TO Bar organizuje. Posljednjih godina dobra zabava i provod ne karakterišu isključivo ljetnje mjesece. Svjedoci smo da grad „živi“ i nakon glavne turističke sezone. Pod okriljem novembarskih svečanosti održavaju se Koštanijada, Maslinijada, a nije daleko ni proslava Nove godine i višednevni hepening na trgu Vladimira i Kosare. Ko će ove godine zabavljati Barane i njihove goste?

Kukalj: Bar je postao destinacija gdje se manifestacije organizuju tokom cijele godine i to definitivno privlači posjetioce. Za Novu godinu je takođe pripremljen bogat program. Centralno mjesto dešavanja biće Trg Vladimira i Kosare, a u fokusu ostaju i dalje veliki koncerti na otvorenom. Muzički program će trajati tri dana- 30. i 31. decembra i 1. januara. Muzički program 30. decembra otvara barski Padrino bend u 22 sata, dok će zvijezda večeri biti poznati Tropico bend. Atmosferu će 31.decembra zagrijati RnR bend „Akademia“, a u Novu 2020. ćemo uploviti uz dobro poznate hitove Harisa Džinovića. Za reprizu dočeka Nove godine zadužena je legendarna barska grupa “Katapult” i veoma popularni „Amadeus bend“. Tog dana će biti organizovan i dnevni koncert, na kojem će svoj repertoar predstaviti etno. grupa “Zora” iz Bara. To, naravno, nije sve. Novoj godini se uvijek najviše obraduju najmlađi, pa je za njih i ovog puta osmišljen poseban program. I ove godine mališanima, ali i svima koji se odvaže, na raspolaganju će biti besplatno klizalište u trajanju od mjesec. Najmlađi će imati priliku da se provozaju i popularnim turističkim vozićem “Ćirom” na Šetalištu kralja Nikole. Nove generacije imaju i nove idole. Danas su to popularni jutjuberi pa smo organizovali i druženje sa Bracom Gajićem jednim od omiljenih među mlađom populacijom. Ni tu nije kraj, za najmlađe će biti organizovana i novogodišnja predstava zabavnog, interaktivnog i edukativnog karaktera, a tu će biti i razne animacije za djecu kao što je crtanje po licu (facepainting), modeliranje balona, druženje sa Sunđer Bobom i klovnom, pravljenje velikih balona od sapunice, ali i tradicionalno fotografisanje sa Djeda Mrazom.

Tokom novogodišnjih praznika na Trgu Vladimira i Kosare, koji će za ovu priliku biti posebno dekorisan, biće organizovan i Novogodišnji bazar sa bogatom ponudom.

Share.

Comments are closed.