Kukalj: Povećanje broja turista na barskoj rivijeri

Nepovoljni vremenski uslovi u predsezoni nijesu bitnije uticali na brojno stanje gostiju koji su proteklih sedmica odabrali Bar za destinaciju na kojoj će provesti odmor. Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj kaže da, iako je u jednom periodu broj posjetilaca bio na nešto nižem nivou u odnosu na prethodnu godinu, u drugom su čak zabilježili blago povećanje.

“Treba raditi na razvoju turističkog proizvoda na koji vremenske prilike neće znatnije uticati, pri čemu mislim na razvoj kulturnog turizma, kao i onog koji je zasnovan na konkretnim događajima… Sa prvim naznakama lijepog vremena imamo povećanje broja gostiju na barskoj rivijeri”, kaže Kukalj.

Sa aspekta promocije Bara kao primamljive turističke destinacije, zaista se puno radilo – urađene su kvalitetne prezentacije kako u zemljama okruženja, tako i na području Zapadne Evrope. Nedavno su učestvovali u roll show prezentaciji organizovanoj u saradnji sa Nacionalnom i kolegama iz lokalnih turističkih oganizacija. Ta promocija je obuhvatila Beogradski manifest, Novi Sad, Kragujevac (gdje je TO Bar bio organizator), Suboticu, a završena je prezentacijom turističke ponude u Skoplju 1. juna. Povratne informacije posjetilaca sajmova su, kako navodi Kukalj, izuzetno pozitivne, a najveće interesovanje kada je Bar u pitanju, vlada za ponudom tokom ljeta.

“Iako je Bar i dalje prepoznat kao grad za koji se najviše vezuje pasivni odmor, boravak na plaži, kupanje, na sajmovima nastojimo da ga predstavimo kao podneblje na kojem se može uživati i u čarima aktivnog odmora. S tim u vezi uvijek potenciramo da je ovo grad na dvije obale, pri čemu je Nacionalni park Skadarsko jezero jedan od bisera ponude. Pokušavamo kako turistima, tako i profesionalcima iz oblasti turizma, turoperatorima i medijima da Bar predstavimo kao destinaciju za cjelogodišnji odmor”, kaže Kukalj, koji vjeruje da, “iako je taj plan izazov, nije neizvodljiv”.

Prema anketi turista kojoj je osnovni cilj unaprjeđenje turističke ponude, ali i saznanje šta gosti najviše cijene, šta im najviše smeta, turisti su generalno zadovoljni ponudom. Među problemima sa kojima su se susretali u prošlosti izdvajaju se prenatrpanost kupališta plažnim mobilijarom, nepropisno odlaganje komunalnog otpada, veliki broj pasa lutalica, kao i problem buke koji je u posljednje vrijeme nešto manji nego ranijih godina. Preliminarni rezultati vezano za ovu sezonu mogu se očekivati već krajem juna, kako bi na mjesečnom nivou pratili izazove kojima treba odgovoriti, ali i da bi stekli uvod na kom nivou je zadovoljstvo gostiju.

Izgradnjom nekoliko hotela visoke kategorije na atraktivnim lokacijama, Bar polako ali sigurno prerasta u destinaciju koja može da odgovori zahtjevima posjetilaca visoke platežne moći naviklim na luksuz. Na taj način podiže se nivo ukupne turističke ponude grada. Direktor Turističke organizacije podvlači da taj razvoj treba da prati i adekvatna infrastruktura.

“Drago nam je što se sa nivoa opštine, ali i države zaista ulaže u razvoj infrastrukture, saobraćajnica, komunalne infrastrukture… U tom pravcu nije zanemarljiv ni učinak kampanje ‘Naš Bar- čist grad’ koju realizuje opština, a TO Bar je jedan od vrlo aktivnih učesnika. Rezultati su vidljivi. Posebno treba uticati na podizanje nivoa svijesti domicilnog stanovništva i turista da je odlaganje otpada na za to predviđena mjesta nešto što doprinosi poboljšanju kvaliteta turističke ponude i generalno uslova života građana”, navodi Kukalj.  

Turistički poslenici zadovoljni su i učinkom i benefitima koje grad pod Rumijom posljednjih godina ima od kruzing turizma.

“Do skoro se Bar nije ni pominjao kao destinacija u kojoj je moguć razvoj i ovog vida turizma. Veliku ulogu igraju i naši partneri, prije svih Port of Adria (segment Global Ports Holdinga), agencija Allegra Montenegro, ali i svi mali proizvođači lokalnih suvenira na čelu sa Klasterom inovativne indrustrije koji na Šetalištu kralja Nikole dočekuju turiste sa svakog kruzera u nastojanju da im predstave tradicionalnu ponudu barskog podneblja. TO Bar se trudi da ti gosti dobiju sve korisne informacije vezane za Bar. Iako razvoju kruzinga u Baru do visokog nivoa prethodi još dosta aktivnosti, procjenjujem da grad ima potencijle koje treba maksimalno iskoristiti”, navodi Kukalj i podsjeća da je upravo ta ambicija uslovila formiranje pododbora za turizam u okviru Koordincionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone, sa ciljem davanja preporuka za dalji razvoj ovog vida turizma u Baru.

U proteklom periodu TO Bar je vrijedno radila na valorizaciji i promociji potencijala zaleđa.

“Prepoznali smo značaj razvoja zaleđa. Prošlog mjeseca smo organizovali akciju ‘Pohod u planine’, gdje smo sa pedesetak učesnika prošli turu od morske do jezerske obale. Napominjem da je to samo jedan segment ponude, jer u Baru ima preko 100 kilometara pješačkih staza koje su zaista posebne i privlače veliku pažnju gostiju. Potrebno ih je održavati, uraditi remarkaciju, postaviti turističku signalizaciju, ali i promovisati taj vid ponude na ključnim emitivnim tržištima. Značajnu pomoć u tom dijelu očekujmo od medija, agencija i institucija sa lokalnog i državnog nivoa. Vjerujemo da će uskoro agencije ove ponude početi da uključuju u svoje aranžmane. Pružićemo im svaki vid podrške i pomoći sa informacijama vezano za obilazak zaleđa i šetnju prelijepim stazama”, kaže direktor TO Bar.

Govoreći o atrakcijama i potencijalima grada, Kukalj podsjeća na ljepotu nekoliko kanjona na području opštine i najavljuje da će nastojati da ih u što skorije vrijeme uvrsti u ponudu aktivnog odmora.

TO Bar tradicionalno organizuje i posjete studijskih grupa novinara iz renomiranih kuća širom svijeta. Proteklih mjeseci Bar su posjetili predstavnici medija iz zemalja Zapadne Evrope, Austrije, Njemačke, Francuske, a obišli su ga i pisci svjetski poznatih vodiča, kao što je Bradt Travel Guides… Dočekali su i grupe iz zemalja regiona, a ovih dana očekuju i posjetioce iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije. Vjeruju, kako ističe čelni čovjek barske TO, da će te posjete rezultirati velikim brojem kvalitetnih objava o destinaciji u renomiranim časopisima, jer s posebnom pažnjom biraju da njihovi gosti budu urednici i novinari visoke reputacije koji će informaciju prenijeti na kvalitetan način.

TO Bar je bila i jedan od domaćina članovima Venecijanskog kluba koji su prošle sedmice u Baru održali plenarnu sjednicu. “Učesnici su obišli Stari grad i dio zaleđa. Procijenili smo da je prezentacija naše opštine od izuzetnog značaja jer je skup na ovako visokom nivou po prvi put organizovan u zemlji van Evropske unije. Ovaj potez i naša podrška su sa stanovišta marketinga veoma važni – obišli su nas predstavnici medijskog pula država članica, pa nam kontakti ovog tipa mogu mnogo značiti u budućnosti”, procjenjuje Kukalj.

Barani i njihovi gosti ovoga ljeta, tradicionalno, mogu očekivati pravu paletu zabavnih sadržaja, programa i manifestacija. 

“Pod okriljem ‘Ljeta sa zvijezdama’ organizovaćemo nastupe muzičkih zvijezda iz regiona i lokalnih bendova i izvođača, jer je ova manifestacija u proteklom periodu značajno doprinijela popularizaciji turizma i upotpunjuje boravak našim gostima. Na Šetlištu kralja Nikole svakog petka tokom jula i avgusta biće održavani koncerti. Očekujem da će finalni program i raspored nastupa biti završen do kraja ove sedmice”, kaže Kukalj. Novina će biti “City Games” (po ugledu na čuvene “Igre bez granica”), manifestacija koju TO Bar organizuje 28. juna.

“U atraktivnom ambijentu barske marine biće organizovane brojne takmičarske discipline na vodi. Barska ekipa će imati četiri muška i dva ženska člana. Fomiranje naše ekipe smo prepustili profesionalcima iz Sportskog centra”, kaže Kukalj uz zahvalost menadžmentu AD Marina Bar i Opštini na podršci.

Nakon ljetnje sezone TO Bar će organizovati i Festival grožđa u Virpazaru, a podržaće i Barski ljetopis koji počinje 30. juna.

Skoro svi turističko-informativni biroi su otvoreni: u Virpazaru radi od aprila, otvoren je i u Čanju, Sutomoru (vjerovatno će u tom turističkom mjestu biti otvoren još jedan), Šušanju, Starom Baru, Velikom Pijesku, na Topolici radi tokom cijele godine, a uskoro će biti otvoreni i na Utjehi i u Ostrosu.

U TO Bar su zadovoljni saradnjom sa institucijama i privrednim sektorom. U radu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone učestvuju predstavnici brojnih institucija, turističke privrede, trgovine, ali i ostalih sektora koje imaju uticaj na turizam, kao i onih na koje ova grana direktno ili indirektno utiče. Na sastancima ovog tijela markirani su svi problemi i izazovi koji prate sezonu.

“U velikom dijelu se oni poklapaju sa rezultatima naših anketa. Zaista se predano radi na rješavanju tih izazova, kao i problema koji se tiču sive ekonomije, pri čemu nas raduje da će se i ove godine inspekcijske službe dodatno potruditi da se svi ti problemi kvalitetno riješe u što kraćem roku”, vjeruje Kukalj.

Prema finansijskim izvještajima, TO Bar je prošle godine od boravišne takse i članskog doprinosa prihodovala oko milion i sto hiljada eura.

“Ove godine je izmijenjen Zakon o turističkim organizacijama, pa će se članski doprinos obračunavati na drugačiji način. Vjerovatno će doći do pada kada je u pitanju naplata, jer će se obračunavati na iznos dobiti, a ne na osnovu prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Na taj način će obveznici biti relaksiraniji. Ipak, u TO Bar vjerujemo da ćemo pad prihoda u tom segmentu uspjeti da nadomjestimo”, kaže Kukalj.

TO Bar je nastavila dobru praksu i ponovo aplicirala za sredstva od IPA fondova. Ovoga puta riječ je o aplikaciji za trilateralni projekat u koji su uključeni Crna Gora, Albanija i Hrvatska, a podrazumijeva turističku valorizaciju barskog podmorja. Proces evaluacije još uvijek nije završen, a rezultate tog poziva očekuju krajem godine.

Share.

Comments are closed.