Kurs ženske samoodbrane u OŠ Anto Đedović

Internacionalna policijska organizacija (IPO) Crne Gore organizovala je danas u sali OŠ “Anto Đedović“ kurs ženske samoodbrane, u znaku podrške u borbi protiv nasilja nad ženama.

Cilj ovog kursa bio je da za što kraći vremenski period nauče polaznice osnovne elemente borilačkih sportova vezanih za samoodbranu. Seminarom su rukovodili predsjednik IPO Montenegro Žarko Janković, predsjednik Izvršnog odbora  IPO Montenegro Ivan Pekić, Momčilo Moka Šćekić i Mašan Anđelić, a predavanje na temu „Stop nasilju nad ženama“ održala je Dina Šukurica, diplomirana pravnica uz pomoć Bojane Buntić, stručne saradnice.

Predsjednik Izvršnog odbora IPO Ivan Pekić istakao je da je jako važno što su kurs organizovali baš u decembru, mjesecu posvećenom nasilju nad ženama.

„Zahvalio bih se većem broju žena koje su došle danas na obuci, da nauče nešto za ne daj bože, za one situacije kakve se mogu desiti u stvarnom životu. U našoj organizaciji postoji veliki broj stručnjaka koji su radili i još uvijek rade u policiji. Posebno bih se zahvalio fitnes instruktorki Tamari Vojvodić i karate i džiju džicu majstoru Saši Boltiću koji su sa svojim timovima došli da podrže ovu organizaciju“, kazao je Pekić. On se ovom prilikom u ime IPO Montenegro zahvalio i direktorki OŠ „Anto Đedović“  Stanki Vukčević koja im je izašla u susret oko organizacije.

Iz ove organizacije su istakli da je, prema njihovoj statistici, 116 žena nakon petnaeste godine doživjelo bilo kakav vid nasilja, 35 000 žena partnersko nasilje – seksualno ili fizičko, a 19 000 nepartnersko.

Učesnice kursa su mogle da vide tehnike karatea, džiju džice, tehnike savladavanja i bacanja protivnika na pod u slučajevima kada se nasilnik nađe nad ženom, u raznim situacijama – kada je uhvaćena za struk, gornji ili donji dio tijela, vrat…

Nakon završenog kursa podijeljene su zahvalnice i sertifikati učesnicama kursa.

IPO Crna Gora je osnovana kao nevladina organizacija čiji je opšti cilj razvoj svijesti građana o bezbjednosti u društvu kroz razne edukativne radionice,  aktivnosti i djelovanja u skladu sa zakonom  Crne Gore. Organizacija svoju dijelatnost obavlja na čitavom području Crne Gore.

Svojim programima, akcijama i drugim djelatnostima NVO “IPO Crna Gora”građanima Crne Gore pruža mogućnost i podršku da učestvuju u poboljšanju kvaliteta života svoje zajednice, participativno, solidarno i odgovorno gradeći socijalno pravedno, ekonomski prilagodljivo i vitalno i humano zdravo društvo koje uvažava, njeguje i baštini kulturnu raznovrsnost.

Share.

Comments are closed.