Labud Lončar na Karamanovim poetskim susretima u Radovišu

U Radovišu, Sjeverna Makedonija, završeni su 46. Karamanovi poetski susreti, na kojima je Crnu Goru predstavljao Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara.

Karamanovi poetski susreti se održavaju u čast prvog modernog makedonskog pjesnika Aca Karamanova.

Ovogodišnji susreti se održavaju u godini posebnog jubileja “1000 godina Radoviša”, a posebno drag gost bio je čuveni španski pjesnik Husto Horhe Padron, kome je dodijeljena Evropska nagrada za poeziju “Aco Karamanov”. Balkansku nagradu za poeziju dobio je hrvatski pjesnik Valerio Orlić, a nagradu “Karamanov” za najbolju knjigu na makedonskom jeziku Daniela Andonovska Trajkovska.

Labud N. Lončar je, predstavljajući  Crnu Goru, u toku nastupa na “Poetskim meridijanima”, pozvao umjetnike da dođu u Bar, “grad sa dvije obale, grad Stare masline, grad nekoliko kulturnih manifestacija i festivala”, da posjete Stari Bar, barske plaže i uživaju u morskim i drugim domaćim proizvodima.

Govorio je svoju “Ako prećutim pjesmu”, a prevod na makedonskom jeziku je pročitao pjesnik Borče Panov, predsjednik i organizator “Karamanovih susreta”. Nekoliko Lončarevih pjesama prevedeno je na makedonski jezik za potrebe susreta.

“Posebno zadovoljstvo i čast je bilo učestvovati na ovim susretima. Ako dodamo tome prisustvo čuvenog španskog i svjetskog  pjesnika Husto  Horhe Padrona, sjediti za istim stolom, pričati i piti vino sa njim i njegovom Kleopatrom Filipovom je izuzetna privilegija i čast. A na istoj bini na kojoj je on govorio – govoriti svoju poeziju je hrabrost! Oduševilo me je gostoprimstvo domaćina i građana Radoviša. Očaran sam makedonskom domaćom kuhinjom i vinom. I optimizmom tj. radošću svih prisutnih. Obradovan sam sponzorstvom Gerasima Konzulova, gradonačelnika Radoviša, kojeg sam i lično upoznao, i njegovog lijepog odnosa prema svojim pjesnicima i pjesnicima gostima! Upoznao sam mnogo dobrih makedonskih  pjesnika, kao i pjesnike iz Španije, Poljske, Turske, Mongolije, Hrvatske i Srbije. Posebno bih se zahvalio makedonskom pjesniku Borče Panovu koji  me je i pozvao na ove susrete, a koji je bio fantastičan domaćin i rukovodilac susreta. Imao sam čast da prisustvujem izvođenju kantate “Radovidenie “ za koju je muziku napisao makedonski kompozitor Stojan Stojkov, a koju je napisao Borče Panov.

Dogovorili smo saradnju u vremenu koje je pred nama i očekujemo njihovu uzvratnu posjetu za doček ‘Pjesničke nove godine’, koju ove godine organizujemo po drugi put u Baru. U razgovoru sa Padronom i njegovom suprugom izrazio sam moje poštovanje i nadu da će nas posjetiti u Baru i održati svoje poetsko veče, na šta je odgovorio da je to fantastična ideja koju ćemo realizovati, samo da završi neke svoje obaveze. Napomenuo je da ga već iz osamdeset gradova i udruženja svijeta pozivaju, ali će naći vremena za građane i pjesnike grada Bara i Crne Gore”, rekao je za Bar Info Labud Lončar.

Share.

Comments are closed.