Labud Lončar: Sve ovo će se jednom zvati juče

“Pandemija nas je sve okrenula vrednovanju i upražnjavanju nekih starih vrijednosti“, kazao je predsjednik Međunarodnog udruženja Nekazano iz Bara Labud Lončar.

“Moja porodica je dobro, čitamo i koristimo Youtube, koji nam mnogo pomaže, jer kada osjetimo tjeskobu pustimo muziku za opuštanje, a ona blagotvorno djeluje”, dodao je.

Boravak u kući teško pada. Najviše mu nedostaje svakodnevno druženje sa prijateljima i drugarima, odlazak u kafiće, neposredan susret, razmjena mišljenja, komunikacija…

“Ćitajući iznova Andrićevu knjigu Na Drini ćuprija“, kazuje Lončar, “nailazim na dio gdje u periodu od nekih 25 godina, Andrić za Sarajevo navodi kako je dva puta vladala kuga i jednom kolera. On dalje govori da kad bolest vlada u nekom gradu tamo ne treba ići, baš kao što ako iz mjesta u kojem bolest vlada ne treba izlaziti, jer ćete zaraziti druge, pozivajući se na proroka Muhameda, koji je uveo zakone i tražio da ih se pridržavaju”

On je kazao da sve ovo što se danas dešava nije novo, čovječanstvo je prolazilo kroz sijaset muka i nadam se da će i iz ovoga uspješno izaći.

“Upravo smo završili pripremu našeg časopisa za književnost i umjetnost ‘Nekazano’, koji je ovog puta posvećen novinarki i književnici Nedjeljki Cici Pavlović, a trebao je da bude predstavljen povodom obilježavanja godišnjice njene smrti. Zbog svih dešavanja, promocija časopisa je za sada odložena”, kazao je Lončar.

On je slušaocima Radio Bara i čitaocima Bar Infa preporučio da u slobodno vrijeme, koje moraju provesti kod kuće, čitaju knjigu Gorana Pejovića Gule, “Boja plavog safira“, koju je nedavno objavilo UK Nekazano, kao i knjigu Vukosava Delibašića iz Nikšića – “U vrtlogu vremena“. U knjizi je opisano dubrovačko ratište, odnos vojnih rezervista iz Nikšića i mjesto pisca u svemu tome.

Preporuka Lončara je i da se u ovom periodu čitaoci vrate težim štivima, te iskoriste slobodno vrijeme da zavrže obaveze koje su ranije odlagali.

“U kontaktu sam sa našim članovima i književnicima širom svijeta, koji su se vratili započetim projektima, a koje zbog svakodnevnih obaveza do sada nisu mogli završiti“, zaključio je Lončar i apelovao je da svi slušamo preporuke stručnih tijela i medicinskim radnika, da ostanemo kod kuće, “jer će se sve ovo jednom zvati juče”.

Share.

Comments are closed.