Lišena slobode osoba zbog trgovine ljudima

Odgovarajući na novinarsko pitanje urednice Radio Bara, Ivanke Leković, da li su tačne informacije kojima raspolaže naša redakcija da je jedanaestogodišnji dječak mjesecima nasilan prema djeci koja žive u centru Bara (iako njegova porodica živi u Sutomoru), kao i da duži vremenski period fizički maltretira djecu u centru, otima im novac, prijeti im, zvaničnim saopštenjem oglasio se Tim za odnose sa javnošću Uprave policije.

Naime, kako nam je saopštila majka jednog djeteta, u nedjelju, 14. maja taj maloljetnik je izvršio nekoliko fizičkih napada na djecu, među kojima je bio i njen sin, a 14-godišnji dječak je čak završio u hitnoj pomoći. Uz to, saopštila je da je tog dana podneseno pet krivičnih prijava, a da je, koliko ona zna, do sada podneseno preko 20 prijava protiv ovog dječaka.

Ističe da se on hvali i pokazuje oružje koje nosi (noževi, bokseri).

Roditelji su uplašeni, iako žive na par stotina metara od škole, radi sigurnosti, prate i sačekuju djecu i strepe od toga da će povrijediti njihovo dijete, pogotovo zato što ističe da se taj dječak ne boji policije i da mu oni ništa ne mogu.

Saopštenje Uprave policije prenosimo integralno:

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ – Odjeljenja bezbjednosti Bar su, postupajući na osnovu više prijava da je jedan dječak star 12 godina u više navrata fizički napadao djecu na području Bara, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te u prisustvu majke i službenika Centra za socijalni rad prikupili obavještenja na okolnosti navedenih prijava.

Policija je došla do sumnje da je ovaj dječak žrtva trgovine ljudima, te su u odnosu na to preduzete dodatne mjere i radnje iz nadležnosti policije, u odnosu na šta je lišena slobode njegova sestra N.B. (20) iz Podgorice zbog sumnje da izvršila krivično djelo trgovina ljudima.

Ona je, kako se sumnja, navedeno krivično djelo počinila na način što je zloupotrebom povjerenja i korišćenjem teških prilika primoravala oštećenog dječaka na prosjačenje na teritoriji Bara.  Oštećeni dječak je prikupljeni novac predavao, a ukoliko prikupljena suma ne bi zadovoljavala predviđeni dnevni iznos on bi bio fizički zlostavljan.

Dječak je zbrinut od strane službenika Centra za socijalni rad.

Policija je u odnosu na prijave podnijete protiv dječaka, obzirom da je on krivično neodgovoran zbog uzrasta, protiv njegove majke L.B. (42) iz Kosova podnijela prekršajnu prijavu zbog prekršaja iz člana 37. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici – zanemarivanje.

U odnosu na radnje dječaka biće preduzete aktivnosti iz nadležnosti Centra za socijalni rad u skladu sa zakonom.

Share.

Comments are closed.