Litiju gradskim ulicama predvodio otac Gojko Perović

Moleban u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira i litija glavnim gradskim ulicama Barana koji na taj način izražavaju negodovanje zbog novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras su protekli mirno, bez incidenata.

Prema navodima izvora iz policije učestvovalo je oko 3.200 građana, dok organizatori procjenjuju da ih je bilo 10.000.

Litiju je predvodio protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije ”Sveti Petar Cetinjski”.

Kolona se od hrama uputila do Trga Vladimira i Kosare, a potom je litija nastavljena do Bulevara Dinastije Petrovića, pored Radio Bara, iza restorana “Soho”, da bi se završila ispred Hrama.

Građani su nosili zastave, ikone, krstove, pjevali duhovne pjesme…

“Litije u Crnoj Gori vodi crkva. Kažu da su litije politički i stranački  skupovi, te da ste vi crveni, plavi, bijeli. Tačno, ima tu raznih boja. Ali, da kažem i opozicionim političarima – kumim vas Bogom nemojte nam vi uređivati ove litije. Ne pozivajte i ne predlažite pred kamerama. Litije crkva vodi. Ovo im kažemo i direktno u oči”, poručio je otac Perović, dajući i odgovor na pitanja nekih “Kakva je to parola: ‘Ne damo svetinje’“?

“Pitaju i znači li to da su Crnogorci napali svetinje, pa mi branimo svetinje od Crnogoraca? Zamislite kako bezobrazno pitanje”, kazao je Perović i podvukao da ustavnu inicijativu nijesu predali “zato što ne postoji nikakav rok da se ona preda”.

“Pripremili smo jedan nevjerovatan pravni tekst koji su pregledali  profesori na univerzitetima u Crnoj Gori i van Crne Gore, advokati…

Kažu – imate Strazbur. Znamo da Strazbur reaguje tek kad Zakon počne da se primjenjuje, zato molim Vas ne pominjite Strazbur, ovdje ćemo to da riješimo”, zaključio je Perović.

Share.

Comments are closed.