Ljilja Nikolić: Sad trebamo jedni drugima dati podršku i solidarnost

Međunarodni dan plesa proslavlja se svake godine 29. aprila , na dan rođenja Jeana Georgesa Noverrea (Žana Žorža Nevera), začetnika modernog baleta. Tim povodom gošća Radio Bara bila je Ljilja Nikolić iz plesnog kluba „Habanera“ i „Barskih mažoretki“.

Nikolić je na samom početku razgovora kazala da je cilj dana plesa da poveća svijest javnosti o važnosti plesa, kao i poziv vladama širom svijeta da omoguće odgovarajuće mjesto plesu u sistemu obrazovanja.

“Poruka koja se svake godine upućuje povodom Svjetskog dana plesa ima za cilj da podsjeti na univerzalnost ove umjetnosti, koja prevazilazi sve političke, kulturološke i etničke barijere, spajajući ljude širom svijeta zajedničkim jezikom igre. Međutim, ovaj period ima važno pravilo: preživjeti novonastalu krizu. A ples je navikao na krize. Sada, kada nam je potreba za kretanjem, za korišćenjem vremena u kreiranju i zajedničkom radu, stavljen u pitanje, upravo sada trebamo jedni drugima dati podršku i solidarnost i na taj način prebroditi krizu”, objasnila je.

Pojavom koronavirusa, rad plesne škole je obustavljen, a Nikolić je navela da je tu činjenicu bilo teško prihvatiti.

“Naše planirane aktivnosti su otkazane, između ostalog državno prvenstvo koje je planirano za 22. mart, zatim međunarodna takmičenja u Temišvaru, Solunu, Lazarevcu, proslava Dana plesa i jedno od najznačajnihih događaja u region, a to je XI Mediteranski festival plesa Bar 2020. Ipak, vjerujem da će nas ova situacija još više ojačati i motivisati, fokusirati na međusobnu saradnju i samoorganizaciju. Sigurno da ćemo zajedno sa Plesnim Savezom Crne Gore organizovati proslavu Dana plesa kad se za to steknu uslovi i slaviti taj dan kao početak novog razdoblja u svijetu plesa”, istakla je Nikolić.

Iako su još 15. marta obustavili časove plesa i ostale planirane aktivnosti u skladu sa naredbom nadležnih institucija, treninge odrađuju putem društvenih mreža.

“Kako bi podstakli naše članove, od najmlađih do najstarijih, da nastave sa plesanjem u kućnim uslovima, redovno snimamo video i šaljemo u viber grupama. To ne može zamijeniti atmosferu kao kad su na času, ali svakako im pomaže da ostanu fizički aktivni baveći se plesom”, objasnila je Nikolić.

Sa članovima su , kaže, u svakodnevnom kontaktu.

“U svakodnevnoj smo komunikaciji sa našim članovima, plesačima i mažoretkama. Raduje nas činjenica da pored školskih obaveza imaju vremena za ples, da su aktivni, kreativni i da svoje slobodno vrijeme provode vježbajući plesne koreografije.Trudimo se da ih različitim vrstama plesa motivišemo da budu fizički aktivniji i emotivno srećniji”, zadovoljno je kazala.

“Prva dama” plesnog kluba “Habanera” i “Barskih mažoretki” je objasnila da ples pozitivno utiče kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje.

“Ples je prijatna fizička aktivnost koja promoviše zdravlje i koja danas predstavlja dio životnog stila ljudi širom svijeta. A korišćenje plesa kao načina liječenja danas je poznato pod nazivom terapija pokretom i plesom.Ples ima širok spektar pozitivnih efekata na naše zdravlje – poboljšava koordinaciju i fleksibilnost, poboljšava mentalne funkije, opšte psihičko stanje, samopouzdanje, razvija motoričke sposobnosti , pamćenje, pažnju, govor i mišljenje. Dosadašnji naučni dokazi u vezi uticaja plesnih pokreta na zdravstvene probleme ukazuju da je budućnost plesa u promociji zdravlja i liječenju gotovo neograničena”, istakla je.

Iako dane provodi u kući uz bezbroj obaveza, to je, kaže ne spriječava da svakodnevno zapleše.

“Svakodnevne obaveze u kući, učenje sa djecom i slanje domaćih zadataka nastavnicima, ne sprječavaju nas da održavamo fizičku aktivnost plesanjem različitih stilova plesa od dječjih plesnih koreografija, modernog latino i hip hopa, salse, zumbe… Dok mlađa ćerkica voli dječiji ples, starija vrijedno trenira hip hop, tata i ja plešemo salsu, a sve nas podržava najmlađi član porodice”, ponosno je kazala.

Nikolić je svima čestitala Međunarodni dan plesa citirajući hrvatskog kolegu Matiju Ferlina.

“Pogledajte na vlastitu svakodnevicu kao na malu koreografiju života. Dodajte joj ono što mislite da nedostaje, oduzmite suvišno. Podijelite pokret s ukućanima. Uhvatite nekoga za ruke. Prisjetite se koraka engleskog valcera. Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo”, zaključila je.

Share.

Comments are closed.