LJSZ: Čarobni zvuci Darka Rundeka i ekipe na barskom korzu

Darko Rundek je sinoć čaroliju world musica prosuo po Baru.

U okviru “Ljeta sa zvijezdama” nastupio je sa grupom, i do ushićenja dovodio muzičke sladokusce repertoarom koji se njihao, kao i stotine Barana, od Brazila do Francuske, od Kube preko Afrike do Balkana.

Reklo bi se da nikada na “LJSZ” nije nastupio muzički potkovaniji bend, sa kristalno čistim zvukom, uz briljantne performere – multiinstrumentaliste. Nikada se, do sinoć, na barskom korzou na main stageu nije čuo ksilofon, nikada violina nije imala taj zanesenjačko-mistični zvuk kao sinoć u rukama Izabel, i nikada brazilska verzija portugeškog govora nije imala taj zvuk favele kao sinoć u scat nadgornjavanju trubača Igora Pavlice i Darka Rundeka.

Kao i na svim izvođenjima, Rundek se nije štedio, a ni bend, a koncepciju nastupa je bazirao na materijalima sa solo albuma, tek ponekad znalački ulazeći u ostavštinu “Haustora”, drastično aranžmanski pomjerenu. Ka boljem i raskošnijem. Pravi primjer je “Ena”, odsvirana još u prvih petnaest minuta koncerta, kod koje su samo pasaži moćne duvačke linije truba/saksofon ostali isti.

Čak i oni koji nisu ljubitelji, ni poznavaoci solo opusa Darka Rundeka, mogli su sinoć uživati, jer je uspio prenijeti osnovnu poruku o muzici kao univerzalnom govoru, koju osjećaš i čijem se ritmu prepustiš. Nije izostala ni Rundekova ekološko-društvena angažovanost, te je pjesmu “Sejmeni” posvetio “barskim čempresašima koji su izvojevali pobjedu”, nakon čega su uslijedile “Ima ih” i antifašistička “Ay, Carmela”, zdušno podržana fanovima s ove strane bine.

Očekivano, publika je horski otpjevala najpoznatije numere “Ruke”, “Ja bi mogo da mogu”,  “Uzalud pitaš”… a krešendo je uslijedio prvim taktovima “Apokalipsa”, u okviru koga su ovacijama predstavljeni svi članovi zaista izvanrednog benda.

Rundek i grupa su se na bis vratili epopejnim “Šejnom” sa dugačkim foršpilom na usnoj harmonici, kao u westernima, a za ultimu, iako su mnogi očekivali “Šal od svile”, novotalasni worldmusic heroj se odlučio za romantični “Otok”. Na pitanje novinara Bar Infa zašto, odgovorio je kako “nije mi pasovalo da tužnom pjesmom završim ovako lijepo veče”.  

Ovo nije prvi put da je Rundek u Baru, odnosno jeste muzički, ali ne privatno. Kako je izjavio na stejdžu, bio je još prije zemljotresa sa Renatom Demirović (kćerka čuvenog likovnog umjetnika Josipa – Joza) da obiđe mjesto u kome je rođena.

Odličan uvod u nastup Darka Rundeka dala je barska grupa “Grimm”, koja je ovim koncertom proslavila 20 godina postojanja. Čvrsti zvuk, odličan vokal Ivane Janković u višim i topao i sugestivan Nebojše Đukanovića u nižim registrima, uz dobar bend koji je donio beskompromisnu svirku, obilježili su nastup na LJSZ.

Reklo bi se da su po prvi put u karijeri od vjerne armije fanova, ali i ostalih Barana, dobili ovacije, što i ne čudi obzirom da je ovo bilo njihovo najbolje izdanje do sada u vlastitom gradu. Ovo važi i za autorske numere “Grimma”, ali i za niz obrada, od kojih je svakako najintrigantnija sinoć bila “No Roots” Alice Merton, koja je u “Grimm” inkarnaciji zvučala još sirovije i oštrije. Niz numera poput “Začaran”, “Dine” ili “Uspavanke” grupa je otpjevala skupa s publikom, a dio ove posljednje izveden je na bis a capella, horski.

“Kako smo obećali, tako smo uradili… Distorzije do usijanja, atmosfera puna energije, publika predivna i aktivna, vrijedjelo je 20 godina čekati ovaj trenutak pred svojom publikom i, kako rekoše, po prvi put traženi bis iz stotine grla. Hvala svima koji su nam uveličali veče, osmjesi dovoljno pokazuju kako je nama bilo!!!!”, napisao je na svom FB profilu Nebojša Đukanović, uz odjavni selfie snimljen na stejdžu.

Serijal koncerta “Ljeto sa zvijezdama” potpisuje Turistička organizacija Bar, a narednog petka za Barane će svirati i pjevati “Katapult” i Jelena Rozga.

Share.

Comments are closed.