Marta Nikolić učestvovala u radu Projektne laboratorije u Estoniji

Profesorica engleskog jezika u SEUŠ Marta Nikolić odabrana je, u konkurenciji 360 prijavljenih iz čitave Evrope, za učešće u Projektnoj laboratoriji na temu “Medijska i informaciona pismenost”, u organizaciji institucije SALTO, koja djeluje u okviru Erasmus+ omladinskog programa.

Događaj MIL Project Lab (Media and Information Literacy), koji je okupio 35 učesnika iz 25 zemalja,  održao se u Talinu, Estonija, pred sam početak školske godine.

“Odabrani učesnici kvalifikovali su se za učešće tako što su na konkurs koji je bio otvoren na SALTO sajtu poslali aplikacije u kojima je trebalo detaljno opisati sopstvena iskustva u radu na ovu temu i opisati slične projekte. Upravo to relevantno iskustvo bilo nam je neophodno za učešće u ovom trodnevnom programu, jer se od nas očekivalo da započnemo (grupišući se među sobom prema sferama interesovanja) nove projekte u svojim sredinama, obzirom da je razvijanje medijske pismenosti i kritičkog mišljenja uopšte zajedničko za sve evropske države. Prezentovani su nam brojni veoma uspješni projekti vezani za ovu temu, koji se sprovode širom Evrope, kako bi došlo do razmjene ideja i dobre prakse. Upoznali smo se i sa istraživanjima sprovođenim na ovu temu, i pokazalo se da neke države koje tek očekuju ulazak u EU poklanjaju više pažnje ovoj temi, radeći na njoj čak u okviru školskog kurikuluma, nego pojedine razvijene zemlje koje su odavno članice EU. Kroz naše predstojeće projekte, za koje ćemo u narednom roku aplicirati Erasmus + programu kako bi obezbijedili sredstva za realizaciju, obogatiće se resursi kojima će slobodno raspolagati svi koji žele omladini podići nivo svijesti u oblasti medijske pismenosti. Resursi će podrazumijevati online kurseve, igrice, interaktivne tehnike, inovativne metode,društvene igre, takmičenja, kvizove, nalaze istraživanja…”, rekla je za Bar Info Marta Nikolić, dodajući da su, nskon zgusnutih dnevnih programa, večeri “provodili u jačanju timskog duha kroz razne igre koje su podrazumijevale i razotkrivanje lavirinta od bajkovitih uličica starog grada Talina ili večere na autentičnim estonskim lokacijama”.

“I ovaj trening, kao i niz prethodnih u mojoj dugogodišnjoj praksi pohađanja SALTO/Erasmus+ događaja, obezbjeđuje mi pregršt novih metoda i tehnika primjenjivih u nastavi stranog jezika, pomoću kojih osvježim nastavu i približim učenike lakšem sticanju vještina za 21. vijek”, zaključila je Nikolić.

Share.

Comments are closed.