Marunović: Novogodišnje čarolije oduševile Barane

Iz barskog Kulturnog centra danas su istakli da se Festival “Novogodišnje čarolije “, koji je ova institucija kulture organizovala u saradnji sa Turističkom organizacijom Bar, NVO sektorom i barskim obrazovno-vaspitnim ustanovama, “pokazao kao pun pogodak već u svom premijernom izdanju”.

“Hol barskog Doma kulture odliježe posljednjih decembarskih dana veselim dječijim žamorom kao nikada prije u istom periodu. Sve programe u Domu kulture karakterišu izuzetna posjećenost i prava novogodišnja atmosfera u kojoj podjednako uživaju i djeca i roditelji”, kažu u Kulturnom centru Bar.

Direktor Erol Marunović ne krije zadovoljstvo zbog pohvala koje festivalu stižu sa svih strana, ali i zbog toga što je krovna barska institucija kulture za kratko vrijeme uspjela da “regrutuje” novu, mladu publiku.

“Željeli smo da spojimo energiju, kreativnost i resurse više institucija, ustanova, organizacija i udruženja kako bismo najmlađim Baranima učinili što ljepšim ove predpraznične dane od 19. do 29. decembra, i na osnovu posjećenosti programa i reakcija šire javnosti mislim da smo u tome, na opšte zadovoljstvo, u potpunosti uspjeli. Barski mališani uživaju u programima koji su po kvalitetu u najmanju ruku ravnopravni onima kakve njihovi vršnjaci prate u ovo vrijeme u mnogo većim sredinama. Kreativno-edukativne aktivnosti i novogodišnji program imali su pet segmenata – likovni, pozorišni, muzički, filmski i sajamski, koji su uključili lutkarske i pozorišne predstave i edukativne radionice, čitanje narodnih bajki, koncerte… Prazničnu atmosferu u našem Domu kulture, čiji je hol nakon nedavnog renoviranja postao nova i čini se, već sada prestižna pozornica za ovakve programe, dopunili su i dječiji animatori i žongleri”, rekao je Marunović.

Nisku novogodišnjih manifestacija otvorila je zajednička izložba jelki izrađenih od recikliranog materijala, organizovana u  saradnji sa barskim osnovnim školama. Nastupio je Folklorni ansambl “Rumija”, Nikšićko pozorište je odigralo predstavu za djecu i mlade “Kraljević i prosjak” koju je po istoimenom romanu Marka Tvena režirao Zoran Rakočević, a glumica i pedagoškinja Vesna Vujošević Labović je sa malim glumcima DES Scene predstavila bajke i basne našeg djetinjstva. Poseban doživljaj bilo je druženje glumca i poete Dejana Đonovića, ovogodišnjeg laureata festivala “Susreti pod Starom maslinom”,  sa barskom djecom.  

“Pred prepunim gledalištem Plesni klub ‘Habanera’ je izveo tradicionalni koncert za djecu i roditelje ‘Novogodišnja plesna čarolija’, a ‘Koncert u podne’ su izveli pedagozi mr Aleksandra Vojvodić Jovović i mr Miro Kruščić sa đacima Muzičke škole ‘Petar II Petrović Njegoš’. U režiji Branke Femić Šćekić i Vesne Vujošević Labović , glumci DES Scene odigrali su kultnu predstavu za djecu ‘Kapetan Džon Piplfoks’ po tekstu legendarnog Duška Radovića, a hor ‘Zima’ pod vođstvom dirigenta Varvare Bojkove održao je solistički koncert sa novogodišnjim pjesmama. U holu Doma kulture ugostili smo i besplatne kreativne radionice i Sajam barskih kreativaca, a naš čuveni barski Djeda Mraz Rajko Joličić je mališanima po običaju bio najomiljeniji gost”, dodao je Marunović.

Marunović, koji je od ovog ljeta direktor JP Kulturni centar Bar kao predstavnik partije “Biram Crnu Goru”, istakao je da su “Novogodišnje čarolije” bile i prvi korak u ostvarivanju jednog od programskih ciljeva novog menadžmenta preduzeća – omasovljenja i podmlađivanja publike.

“U pripremi i realizaciji festivala ostvarili smo odlične kontakte sa barskim osnovnim školama, a na istom fonu kontaktiraćemo i barske srednje škole i fakultete kako bi njihovi poetski, likovni i dramski studiji i debatni klubovi nastupali na scenama JP Kulturni centar Bar. Istovjetan model saradnje ponudićemo  i barskim nevladinim udruženjima, pored onih sa kojima je već uspostavljen dobar kontakt”, zaključio je Marunović.

Share.

Comments are closed.