Maslinari žele da zaštite barsko ulje

Društvo maslinara Bar je na sjednici Upravnog odbora održanoj 21. aprila donijelo jednoglasno odluku o pokretanju postupka registracije oznake porijekla za “Barsko maslinovo ulje”.

Kako je rečeno, da bi zaštitili kvalitet i posebnost maslinovog ulja dobijenog od „Barske žutice“, barski proizvođači maslina i ulja su krenuli zaštitu njegovog porijekla. Pored oznake “Zaštita geografskog porijekla”, garantovanog tradicionalnog specijaliteta, maslinari su se odlučili za šemu kvaliteta “Zaštita oznaka porijekla“.

“Tokom nedavne posjete maslinarskog stručnjaka iz Istre, Edija Družetića, Barani su sa njim razgovarali o oblicima i načinu zaštite oznaka porijekla. Družetić je na raspolaganje stavio kompletnu dokumentaciju koju su onu pripremali u skladu sa zahtjevima EU zakonodavstva. Takođe, prijatelj iz Istre je ponudio i pomoć i savjete tokom izrade najbitnjeg dokumenta “Specifikacije proizvoda“, gdje se proizvod u potpunosti opisuje što će u mnogome olakšati proces pripreme dokumentacije”, kazali su iz Društva maslinara Bara.

“Zaštita oznaka porijekla” je odluka koja se usklađena sa strategijom Društva maslinara, koja podrazumjeva proizvodnju vrhunskog kvaliteta maslinovog ulja, pakovanje u kvalitetnoj staklenoj ambalaži male zapremine i prodaju kroz unaprjeđenu turističku ponudu Bara.

“Očekuje se da će i Skupština Društva na sjednici koja će biti održana 25. aprila, potvrditi odluku Upravnog odbora i preduzeti korake ka što skorijoj realizaciji projekta“, zaključili su iz Upravnog odbora Društva maslinara.

Share.

Comments are closed.