Mila Čordašević: Čitajte knjige koje odišu optimizmom i humorom

Upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” Mila Čordašević kazala je, gostujući u programu Radio Bara, da joj je veoma teško pala odluka o zatvaranju ove ustanove pred samo obilježavanje njenog dana, 21. marta, za koji su se pripremali više od mjesec dana.

“U vrijeme kada su se svi programi u Kulturnom centru obustavili, bila je zatvorena i čitaonica za posjetioce, ali smo radili na pozajmici knjiga sve do 19. marta, dva dana pred naš rođendan. To mi je baš teško palo zato što smo pripremili jednu zaista lijepu cjelodnevnu manifestaciju posvećenu obilježavanju dana biblioteke. Jedino što smo uspjeli da uradimo jeste to što smo poslali povelje i zahvalnice onima koji su zaslužni za rad biblioteke i onima koji su, na neki način, uticali na njen ugled. Sve ostale programe – cjelodnevno besplatno učlanjivanje novih korisnika, okrugli sto posvećen školskom bibliotekarstvu, gosti bibliotekari… smo odložili za neko bolje vrijeme kada se sve ovo završi”, kazala je Čordašević.

Kako kaže, predosjetili su da će doći vrijeme kada će se zatvoriti biblioteka, te su svojim članovima davali predloge da uzmu što više knjiga.

“Nadam se da smo u tome uspjeli, ali nije mi drago zbog onih koji puno čitaju. da sada, kada imaju vremena, ne mogu doći do nekih naslova do kojih im je naročito stalo”, istakla je.

Čordašević je navela da u vrijeme kada nam se u dušu uvukla anksioznost, posebno treba obratiti pažnju na sadržaj koji čitamo, gledamo i slušamo.

“Na televiziji imamo veliki broj kanala na kojima se emituju dobri i kvalitetni filmovi, ali možda ne bi bilo na odmet da se vratimo nekim starim, dobrim humorističkim serijama koje su nas svojevremeno oduševljavale i uveseljavale. Na internetu i Youtube-u se mogu pronaći snimci dobrih koncerata, pozorišnih predstava i ostalih, kvalitetnih sadržaja koji su prilagođeni za sve uzraste, od najmlađih do najstarijih. Treba pronaći u svojoj kućnoj biblioteci ili od prijatelja knjige koje odišu optimizmom, humorom, nekim vedrim događajima i naravno gledati filmove koji opuštaju, slušati dobru muziku, naročito onu koja smanjuje stres, poboljšava koncentraciju…”, objasnila je.

Ona je kazala i to da, iako su ovi dani izolacije teški svima, ipak pružaju priliku da se vratimo nečemu što u brzom tempu savremenog života nismo imali nikad dovoljno vremena.

“To je, prije svega, okupljanje u krugu porodice, što je jako važno, jer po meni je porodica stub života. Možda ne bi bilo loše da se vratimo čitanju poezije koja je postala zapostavljena. Zaboravili smo šta dobri stihovi i dobra poezija mogu učiniti za čovjekovo raspoloženje”, kazala je.

U vremenu kada smo izloženi različitim stresovima izazvanim strahom od virusa, nestašice, nemoći od nepoznate pošasti, Čordašević je kazala da moramo naći način kako bi pobjegli od crnih misli i kako bi iz svega izašli psihički i fizički normalni i zdravi.

“Da ste me na samom početku pitali, ja bih, kao i većina ostalih čitača, preporučila Bokačov ‘Dekameron’, ‘Kugu’ Albera Kamija, ‘Besnilo’ Borislava Pekića, jer sam na početku izolacije čitala naslove koji su po samoj prirodi prilično teški. Međutim, kako bih se oslobodila crnih misli, ostavila sam po strani suviše tešku i ozbiljnu literaturu i prvo pročitala izvanrednu knjigu Viktora Frankla ‘Čovjekovo traganje za smislom’ u kojoj autor, porodični ljekar u Beču, svjedoči o tome kako je kao Jevrej proživio četiri godine u zarobljeništvu u koncentracionom logoru. Ovih dana sam odlučila da se družim isključivo sa vedrim knjigama koje mi itekako pomažu da zaboravim na svakodnevnicu”, objasnila je.

Upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” izdvojila je i neke naslove koje predlaže za čitanje.

“Preporučila bih knjigu ‘Male žene’ autorke Luize Mej Alkot – to je topla porodična priča, proglašena najvažnijim ženskim romanom svih vremena. Inspirisana je životom same autorke, ekranizovana je, dramatizovana kao pozorišna predstava, a služi i kao predlog za mjuzikl i operu. Druga knjiga je autobiografija Marine Abramović, kontroverzne umjetnice, naslovljena ‘Prolazim kroz zidove’- njena životna priča koja je u isto vrijeme dirljiva, šokantna i duhovita, opisana na vrlo živopisan i upečatljiv način. Tu je i knjiga malo poznatog pisca Alvara Arbina koji je napisao istorijski roman ‘Simfonija vremena’. To je ujedno uzbudljiva, ljubavna priča, ali i snažna istorijska spletka kroz nekoliko vjekova, istorijski triler napisan na preko 550 strana, ali koji se čita u jednom dahu”, objasnila je Čordašević.

S obzirom da živi sama, izolacija joj, kaže, nije teško pala.

“Ranoranilac sam, ujutru obavezno radim vježbe joge, disanja i istezanja, to je ono što je nama starijim ljudima neophodno. Nakon doručka i napitaka za osnaživanje imuniteta slijedi čitanje knjige, pa sređivanje kuće, a nakon toga odmaranje uz neki dobar film. Najmanje dva filma dnevno odgledam, na svu sreću ima i onih koje nisam gledala. Naravno tu je i druženje na daljinu sa prijateljima i ljudima do kojih mi je stalo, ali nastojimo da ta priča ne bude isuviše tmurna i teška. Zamolila sam sve prijatelje i rodbinu da malo više razgovaramo o lijepim temama kako bismo sami sebi olakšali, da ove stresove koje doživljavamo, podnesemo što lakše”, zaključila je Čordašević.

Share.

Comments are closed.