Mirković: Nastavljeno stabilno poslovanje Barske plovidbe

Stabilnost u poslovanju “Barske plovidbe” nastavljena je u ovoj godini, kao i redovno servisiranje dospjele obaveze, a obezbijeđen je i rast poslovnih prihoda, saopštio je izvršni direktor te firme, Tihomir Mirković.

On je “Pobjedi” kazao da je negativan poslovni rezultat u prvih šest mjeseci posljedica isključivo negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te da on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije.

Prema njegovim riječima, glavni razlog je uvećanje prihoda od najamnine brodova “Bar” i “Budva”, kao i smanjenje troškova poslovanja. “Krajni šestomjesečni rezultat jeste bio negativan, ali isključivo zbog negativnih kursnih razlika između dolara i eura, te on nije realan pokazatelj poslovanja kompanije”, kazao je Mirković “Pobjedi”.

“Barska plovidba” završila je drugi kvartal, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, sa neto gubitkom od 329,38 hiljada EUR, 4,8 puta manjim u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi kompanije su prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, na kraju juna porasli 19 odsto u odnosu na uporedni period i iznosili su 3,13 miliona eura. Poslovni rashodi kompanije su pali 4,9 odsto na 2,79 miliona eura.

Mirković je naveo da vozarine na tržištu brodskog prostora periodično rastu i padaju.

“U prvoj polovini godine su bile dosta niske, a sada se trenutno nalaze u uzlaznoj putanji. Ono što je najbitnije jeste da je ‘Barska plovidba’ uspijevala da ugovori visinu vozarina za dva teretna broda uvijek iznad prosječnih svjetskih vozarina“, naveo je Mirković. On je dodao da je na brodovima “Bar” i “Budva” konstantno angažovano 46 pomoraca, odnosno 23 pomorca po brodu.

“Svi pomorci su crnogorski državljani. Kompanija osposobljava i veliki broj kadeta palube i asistenata stroja, dajući na taj način priliku mladim ljudima da se kasnije radno angažuju u svojstvu oficira, bilo na brodovima koji viju našu ili stranu zastavu”, rekao je Mirković.

On je naveo da je brod “Bar” na putovanju za Tajvan gdje treba da iskrca metalne ploče ukrcane u Rusiji u Nororosijsku, a “Budva” blizu obala Brazila, gdje je u luci Santos planiran ukrcaj šećera namijenjenog zapadnoj Africi. Oba broda su u vremenskom najmu kod kompanije “Sea Pioneer” iz Londona.

“Barska plovidba” konstantno pokušava da nađe i kupi adekvatan sopstveni brod, koji bi bio korišćen na liniji Bar – Bari, kazao je “Pobjedi” Mirković.

“Međutim, do sada nijesmo prepoznali brod za koji bi sa sigurnošću mogli reći da je nejadekvatniji za ovu liniju“, rekao je. Pri tome, prema njegovim riječima treba naglasiti da se brodovi starosti preko 30 godina na tržištu prodaju po cijenama od sedam, osam pa i više miliona eura.

“Nije jednostavno obezbijediti sredstva čak i za brod tih godina starosti, a pogotovo ne za noviji i skuplji brod”, istakao je Mirković

On je naveo da Barska Plovidba ima dobru saradnju sa kompanijom “Jadrolinija” iz Rijeke, koja sa brodom “Dubrovnik” održava liniju Bar – Bari. “Sarađujemo već treću godinu na obostrano zadovoljstvo. Brodom ‘Dubrovnik’ je prije nekoliko dana prevezen rekordan broj od 1.250 putnika na jednom putovanju. Obale Crne Gore i Italije, brod ‘Dubrovnik’ će spajati do kraja novembra kada ćemo sumirati rezultate od putničkog saobraćaja za ovu godinu”, kazao je Mirković.

Share.

Comments are closed.