Mušica napala masline u Dobroj Vodi

Na nekoliko lokaliteta u opštinama Bar i Ulcinj zbog velikog povećanja muve masline mora se sprovesti hitan hemijski tretman stabala, upozoravaju iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitame poslove.

Kada je u pitanju opština Bar, povećanje muva na maslinama zabilježeno je u naselju Dobra Voda i lokalitetima koji gravitiraju oko njega. U Ulcinju masline su ugrožene na prostoru prema Valdanosu.

Kako savjetuju, za tretiranje se još mogu koristiti preparati na bazi fosmeta ili dimetoata i potrebno je tretirati cijelu krošnju.

“Pregledom plodova u entomološkoj laboratoriji Biotehničkog fakulteta koji je rađen prije dva dana, uočeno je znatno povećanje brojnosti muva u klopkama, koja je na nekim lokalitetima uvećana za sedam puta, dok je infestacija (invazija ili ulazak štetočine ili parazita u organizam domaćina) iznosila od nula do 12 odsto”, saopštili su iz Uprave.

Istim pregledom koji je izvršen 13. avgusta konstatovana je niska brojnost muve u klopkama kao i aktivna infestacija na tim lokalitetima, zbog čega, kako je objašnjeno, tada nijesu preporučivane mjere suzbijanja.

Share.

Comments are closed.