Na sceni Godo održana promocija knjiga Andrijane Nikolić

Na Maloj sceni “Godo” u Domu kulture sinoć je održana promocija romana za djecu i mlade “Fluk” i “Fluk i Kana” autorke doc. dr Andrijane Nikolić. Osim autorke, publika je imala priliku i da se lično upozna sa glavnim protagonistom romana, dvanaestogodišnjim psom Flukom.

Roman “Fluk” je nastao 2011. godine, a govori o prvih pet godina života psa koji je narator i iz prvog lica pripovijeda o svom ljudskom životu u koži zlatnog retrivera.

Nikolić je istakla da je pouka u svemu to da nas psi čine daleko plemenitijim i boljim bićima, te da je upravo zbog tog boljitka, živjeći sa Flukom od 2007. godine, on postao njena inspiracija.

“Ako kažem da su meni psi inspiracija, onda to kazujem zaista iz ogromne ljubavi prema njima, odnosno iz duga prema psima zbog ljubavi koju oni daruju ljudima. Oba romana nisu pisana jednostavnim jezikom za djecu, iako su proglašeni romanima za djecu i mlade. To su, zapravo, romani koji imaju duboku filozofiju i imaju univerzalnu vremensku poruku, a to je ljubav porodice. Sve one tradicionalne vrijednosti koje su se možda izgubile u ovim tranzicionim vremenima su ovdje sublimirane kroz priču fiktivnog naratora, psa Fluka koji progovara u prvom licu i koji opisuje nas ljude kako se ponašamo jedni prema drugima. On priča o našim emocijama – o mržnji, ljubavi, zaboravljanju, nepravdi, ali isto tako, on uporno opominje i daje jednu komparaciju životinjskog svijeta u odnosu na ljude. Zapravo, to je bila moja misaona poruka da negdje  stavim u komparaciju ljude i životinje, koliko smo mi danas jedni za druge ljudi, odnosno koliko smo jedni za druge vukovi. Životinja je životinji uvijek prijatelj i to je definitivno”, objasnila je Nikolić.

Ove godine roman “Fluk” je doživio drugo izdanje, ali je dobio i nastavak “Fluk i Kana”, u kojem Fluk ima 12 godina i govori o njegovom ophođenju prema novom članu porodice – Kani, rodezijskom ridžbeku, i njihovim zajedničkim avanturama.

“Kada se romani pročitaju, mnogi se vraćaju na neke misli za koje kažu da su, po njima, zaista izvedene na poseban način, biranim riječima, iz prostog razloga što sam željela da jedan trag o nama ljudima u suštini ostane upravo kroz ove romane, ali kroz priču jednog psa i načina kako nas on to gleda” kazala je Nikolić, dodajući da se nada da će izaći i treći nastavak romana.

Prof. dr  Sofija Kalezić u predgovoru ovog izdanja, između ostalog, navodi da “zbog poistovjećivanja i bliskosti između svijeta životinja i djece, mališani zamišljaju da sa romanesknim junacima uživaju, raduju se, smiju se ili trijumfuju kada pobijedi dobro, što svjedoči o velikom udjelu čitalačkog psihološkog i emotivnog uživljavanja ili empatije”.

Djelove iz romana, osim autorke, čitala je i Nikoleta Dabanović.

Andrijana Nikolić rođena je 1969. godine u Šibeniku, Hrvatska, gdje je završila osnovnu i srednju medicinsku školu. Diplomirala  je 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru, odsjek Kroatistika. Završila je dvogodišnje magistarske studije i magistirala na Fakultetu Istočno Sarajevo, a na istom fakultetu je i doktorirala 2015. godine. Radi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od februara 2017. godine.

Share.

Comments are closed.