Na Kongresu partija Biram Bar dobila ime Biram Crnu Goru

Partija „Biram Bar“ od danas se zove „Biram Crnu Goru“, a na današnjem, prvom Kongresu, održanom u sali SO Bar, za predsjednika je izabran Radomir Novaković Cakan. Oba potpredsjednika su žene – Darinka Milošević i Irina Dabović.

Izabrano je i predsjedništvo, koje čine Stevo Novaković, Erol Marunović, Milena Božović, Ljubo Vukoslavčević, Tijana Ristović, Fahrudin Zaganjor, Ljubiša Tadić i Blagoje Zlatičanin. Za direktora stranke izabran je Ćazim Alković.

U glavni odbor, izabrana su 33 člana: Aleksandra Otašević, Katarina Rakočević, Nusret Mekić, Sonja Simonovska, Suan Hodžić, Ana Vukazić, Dražen Kalezić, Jelena Srzentić, Amir Arabelović, Nihada Krčiković, Milija Šćepanović, Zilha Kojić, Ognjen Vučević, Lejla Dešić, Vladimir Lekić, Smiljana Vukićević, Emir Mehović, Maja Čakalović, Ervin Peričić, Bojana Vuletić, Dragan Popovski, Isa Dreić, Miodrag Babović, Ivona Perak, Saša Boltić, Aleksandar Madžar, Marko Ražnatović, Goran Radulović, Marko Drakić, Slobodanka Hrvatin, Ahmet Šabović, Karolina Ilić i Anto Stanišić.

Kongres je otvorio Radomir Novaković. Nakon što je Verifikaciona komisija potvrdila da postoji kvorum, izabrani su Radno predsjedništvo, Nadzorni odbor i Statutarna komisija.  Usvojeni su Poslovnik o radu Kongresa, izmjene i dopune Statuta partije, kao i Programska deklaracija.

Direktor partije, Ćazim Alković zahvalio je na izboru: „Naša partija ima tendenciju intenzivnog razvoja, što podrazumijeva da se moramo širiti i osnivati nove odbore širom Crne Gore. To je posao predsjedništva, a moj posao će biti obezbjeđenje uslova za funkcionisanje tih odbora“.

Jedini gost na kongresu bio je Milan Đukić iz Grupe građana Mikan i Šule – „Građani za Kolašin“. Pozdravivši skup, on je istakao da je postojanje dvije ovakve grupe u Crnoj Gori dokaz da naše društvo ide u dobrom pravcu: „Građanske partije predstavljaju moderan, evropski politički i organizacioni model. Kolašin i Bar su na poslednjim izborima pokazali da imaju razvijenu građansku svijest. Birači sve više ukazuju povjerenje politikama kao što su naše – konkretnijim, opipljivijim i efikasnim. Svakodnevno analiziramo potrebe građana i pretvaramo ih u održive projekte. U Kolašinu i Baru se sve više vidi da građanske partije ili grupe birača predstavljaju mostove koji povezuju sve aktere u jednoj lokalnoj zajednici. Takav potencijal trenutno nemaju pretjerano suprotstavljene i rovovski podijeljene političke partije u Crnoj Gori. Mi smo najbliži građanima i njihovim interesima jer nas ne opterećuju centrale koje i nemamo. Naša jedina centrala je Crna Gora“, istakao je Đukić.

Zatvarajući kongres, Novaković je naveo kako je bitno da se napravi sljedeći korak i da se na vrijeme uključe u trku za parlamentarne izbore. Podsjetio je da će, kao i do sada, ova partija poštovati protivnike iako drugačije razmišljaju, vjerovati jedni drugima i držati datu riječ.

„Mi moramo da ponovo počnemo da govorimo ono što mislimo i ono što vjerujemo. Samo na taj način postaćemo istinski modernizatori, oni koji imaju viziju šta hoće od sebe, od svog posla, od svog rada i svoje države. I mi jasno treba da kažemo kuda želimo da povedemo ovu državu i kako želimo da ona izgleda. Zatim moramo pošteno da kažemo građanima Crne Gore šta to znači, koja je to cijena koju svi zajedno moramo da platimo. Mi ne smijemo, bez obzira da li smo vlast ili opozicija, da govorimo građanima ono što žele da čuju, ne smijemo da ih svađamo, da ih plašimo. Moramo građanima Crne Gore da saopštimo istinu, ma kakva ona bila, a građani će nas na izborima procijeniti po našim djelima“, kazao je Novaković, dodajući da građanima ne obećava savršenu državu, ali je istakao da partija „Biram Crnu Goru“ „zna put ka državi jednakih šansi za sve“.

Novaković je istakao da će sljedeće godine, na parlamentarnim izborima, glasati „čak tri generacije mladih rođenih 2000. godine i kasnije“. Oni, kako je kazao, znaju samo za državu Crnu Goru, koji su građani Evrope i svijeta, „kojima smo dali riječ da vrijedno uče da bi radili, a ne da bi bili na Birou. Njima danas obećavamo da ćemo od Bara i Crne Gore napraviti mjesto na kome će biti važnije znanje od partijske knjižice“.

Share.

Comments are closed.