Na Ljetopisu svirao Aleksandar Sinčuk, danas promocija romana Milana Vujovića

U okviru muzičkog programa 32. „Barskog ljetopisa“ publici se u Dvorcu kralja Nikole sinoć predstavio ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, koji važi za jednog od najubjedljivijih virtouza današnjice.

U njegovom repertoaru, kako sam kaže, posebna mjesta zauzimaju djela njegovih sunarodnika Rahmanjinova i Čajkovskog, i smatra da je za svu rusku muziku zajednička toplina koju sa sobom nosi.

„Te emocije možete osjetiti kad ja sviram, teško mi je da o tome govorim jer neću ništa objasniti. Morate da me slušate i osjetićete sve“, kazao je Sinčuk.

On sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, a njegov solistički album koji sadrži remek-djela ruskih kompozitora Čajkovskog, Skrjabina i Rahmanjinova snimljen je u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma.

Komercijalizacija umjetnosti je nešto što, kako kaže ovaj ruski pijanista, nije zaobišlo ni klasičnu muziku, a rješenje tog problema vidi u popularizaciji ove vrste muzike.

„Jedino tako možemo taj loš uticaj komercijalizacije da izbjegnemo na neki način. Tu su televizija, radio, sve društvene mreže koje sad postoje, muzičari i ljudi koji vole ovu muziku moraju da se time pozabave“, zaključio je Sinčuk.

Danas će u Dvorcu kralja Nikole, s početkom u 21:30, biti promovisan novi roman Milana Vujovića “Počelo je s nesanicom”. Moderator ove književne večeri biće Petar Milatović, glavni i odgovorni urednik “Politikinog zabavnika”. 

Milan Vujović, novinar u Radio Baru 32 godine, napisao je do sada romane „Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo“ i „Ništa se nije promijenilo“, knjigu zapisa „Život i ostalo“,zbirku duhovitih priča o sugrađanu Mašanoviću pod naslovom „Knjiga o Mikiju“, kao i dva dijela anegdota “Barske priče”. Koautor je više knjiga, od kojih dvije o šahu.

Share.

Comments are closed.