Na Virpazaru održana promocije nove knjige Jasenke Lalović

“S one bande moje gore”, knjiga Jasenke Lalović, predstavljena je na Virpazaru, u školi “Jovan Tomašević”. O knjizi su govorile autorka i moderatorka Tanja Vujović iz Podgorice.

Posebnost ovog predstavljanja bila je u tome, što su junakinje iz knjige, stigle na mjesto radnje.

Pisana arhaičnim, narodnim jezikom, knjiga S one bande moje gore je naišla na veliko inetersovanje čitalačke publike, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona.

I dok je u prvoj akcenat na žene kućanice, njihovu snagu, karakter i moralne kodekse sa područja Crmnice, u drugoj se priča nastavlja na području Paštrovića.

Književnom prvijencu, spisateljice iz Paštrovića, koja živi i stvara u Beogradu, nedavno se pridružila i druga knjiga: “S ove bande moje gore”.

Time je Jasenka Lalović spojila dvije gore za koje je neraskidivo vezana, s obzirom da je po ocu Paštrovka, po majci Crmničanka. Te su gore, po njenim riječima, spojene šavom, uprkos svoj raznolikosti patrijahalnog svijeta i trenutka koji je opisivala.

“Jedno sasvim posebno veče, kada je moje ime kao autora bilo posve nevažno. Veče, kada se pričalo o ženi sa ovih prostora, koja je na samo njoj svojstven način iznosila breme vremena i prostora na kojem se podnjivila. Više sam nego počastvovana tolikim brojem prisutnih ljudi, koji su uprkos lošem vremenu došli da odamo počast crmničkoj ženi. Bilo je to veče koje je sve junakinje iz mojih romana vratilo tamo gdje one pripadaju. Kući”, kazala je nakon promocije Jasenka Lalović.

Share.

Comments are closed.