Nagrada Vukove zadužbine uručena dr Zoranu Živkoviću

Juče je u u Beogradu uručena Nagrada Vukove zadužbine za 2019. godinu, Baraninu nastanjenom u Beogradu, dr Zoranu Živkoviću, za knjigu “Mediteranski svetionik”. Nagrada Vukove zadužbine je jedna od najuglednijih nagrada Srbije koja se dodjeljuje svake godine. Sastoji se od plakete i novčanog iznosa.

Predsjednik žirija Vukove zadužbine, akademik Slobodan Grubačić, pozdravio je zadužbinare, i govorio o samoj zadužbini, ali i o knjizi “Mediteranski svetionik”, za koju je rekao da predstavlja “originalno zamišljenu i ostvarenu studiju posvećenu književnom Mediteranu”, svojevrstan presjek srpske književnosti inspirisane Mediteranom.

Nagradu je dr Zoranu Živkoviću, jubilarnom tridesetom dobitniku u istoriji Vukove zadužbine, dodijelio prof. dr Boško Suvajdžić, predsjednik Zadužbine.

U govoru prilikom uručivanja nagrade dr Zoran Živković se dotakao djetinjstva u Baru, ali i teme same knjige: “Posegnuću za Vukovom rečenicom koja je bila na koricama časopisa ‘Raskovnik’: ‘Veći je dram dobrote od oke pameti’. Ja sam to pročitao sedamdesetih godina, kao osnovac u OŠ ‘Meksiko’ u Baru, a jedan učitelj u poštovanim godinama, Blagoje Marković, došao je i pitao nas da budemo tzv. ‘prenumeranti’. Poslije sam, čitajući taj časopis, čitao i priloge tog učitelja koji je utekao iz Vrake u Bar i pokušavao da zabilježi što više od života Srba u Vraki, kao da je znao da će vrijeme koje će dolaziti biti nemilosrdno kad je u pitanju zaborav. Kada mi je profesor, pokojni Jovan Deretić predložio da magistraski rad posvetim Vuku u sazvežđu Boke Kotorske, shvatio sam koliko je rad tog učitelja Blagoja Markovića i Dragiše Nikočevića bio u skladu sa tim velikim Vukovim sveobuhvatnim preokretom. Vuk je pokrenuo tektonsku energiju naroda i to pravo iz središta njegovog jezika otkrio to nevjerovatno kulturno blago. U knjizi sam se bavio piscima koji su utabali put našoj pisanoj književnosti. Naš prvi mediteranski prozni pisac Stefan Mitrov Ljubiša je nastao na velikoj kulturnoj promjeni koju je donijela Vukova reforma. Vuk je u svom čuvenom zapisu o Boki i Bokeljima sabrao izvjesni broj pjesama, opisa, običaja Paštrovića. Oni danas zahvataju prostor dug 16 km uz samu obalu, a mi sa tog malog prostora imamo jednog od najznačajnijih junaka srpske prozne književnosti. To je Kanjoš Macedonović, naš ‘Mačak u čizmama’, koji se uvijek dočeka na noge, korak naprijed u odnosu na druge junake. I danas, kad neko zabasa u impresivni pejzaž Boke i uđe u hlad maslinjaka manastira Savina, na ulazu će ga sačekati biste Vuka i Njegoša. Oni pokazuju ne samo da je to bila bogata i slavna prošlost, već su najvažniji orijentir za budućnost koja je odavno počela. U ovoj knjizi se govori da treba biti okrenut drugima i drugostima, jer je to jedini način da sačuvamo ono najvrjednije u našem narodu i identitetu”.   

Dr Zoran Živković je rođen marta 1958. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Baru, a studije Jugoslovenske književnosti započeo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Diplomirao je i doktorirao na beogradskom Filološkom fakultetu. Bio je dugogodišnji novinar i urednik Radio Bara, jedan od njegovih prepoznatljivih glasova (i lica) osamdesetih.

Share.

Comments are closed.