Nagrada za najbolji likovni rad ide u Bijelu

U Domu kulture sinoć su, u okviru festivala Susreti pod Starom maslinom, dodijeljene nagrade za najbolje likovne radove.

Žiri u sastavu mr Maja Čakalović, akademski vajar, predsjednik žirija, slikar Muharem Muratović i Milun Lutovac, rukovodilac Galerije “Velimir A. Leković” zasijedao je 9. novembra i donio odluku da prvu nagradu dodijeli Nemanji Ćoroviću, učeniku osmog razreda OŠ “Orjenski bataljon” iz Bijele. Druga nagrada pripala je Luki Dujoviću, učeniku sedmog razreda OŠ “Kekec”, čiji je mentor Goran Ćetković, a treća Mili Božović, učenici drugog razreda Druge osnovne škole iz Budve. Specijalna nagrada za kolektivni rad pripala je učenicima OŠ “Ivo Vizin” iz Prčanja, mentorke Dubravke Milivojević, koja već duži niz godina veoma predano radi sa svojim đacima.

Milun Lutovac je pozdravio najmlađe goste koji su učestvovali, prije svega u takmičenju za najbolji likovni rad “Pod Starom maslinom”.

“Imali smo dosta težak posao da odaberemo najbolje zbog toga što je na konkurs za likovne radove prispjelo 807 radova, a mi smo uspjeli da odaberemo nekih pedesetak, koji su ovdje pred vama, što ne znači da između tih drugih koji su odabrani nema takođe kvalitetnih radova koji mogu da budu ovdje”, kazao je Lutovac. On je istakao da bi se možda u dječjim radovima, “u tim nekim prvim radovima, prvim potezima, ako ih u međuvremenu ne pokvare škole i akademije, moglo nazreti i pravo lice onoga što pripada nekoj civilizaciji, i onoga što možda govori o onom podsvjesnom što čovjek u sebi nosi. Ne treba potcjenjivati dječje stvaralaštvo i ove mlade umjetnike, jer oni u sebi nose sjeme onoga što nastaje, kao neka poruka svega onoga što slijedi u životu”, zaključio je on, poželjevši gostima lijep boravak u Baru i druženje pod Starom maslinom.

Pjesnikinja Rada Bulatović iz Lazarevca kazala je da je imala čast da drži radionicu učenicima OŠ “Jugoslavija”, kojoj su prisustvovali i đaci OŠ „Mrkojevići“: “Bilo je preko pedesetoro djece u toj biblioteci, koja je sjajna, i ja sam bibliotekar po zvanju, to je sjajna školska biblioteka. Meni je jako drago što su djeca svuda ista. Skoro sam došla iz Bosne i Hercegovine. Ja u Lazarevcu radim Festival humora za djecu, gdje prođe 4-5 hiljada djece. Utisci su sjajni, djeca su sjajno odgovorila na pitanje šta to krasi djetinjstvo. Onda su iz toga što su sami rekli-sreća, mašta, bezbrižnost, zadovoljstvo, želja da odrastu, spominjali su i sve što im smeta, a meni je jako drago što su spominjali i sjajne pisce, pa su u svojim radovima navodili i Miroslava Antića, a i Mešu Selimovića. Oni, a i mnogi drugi pisci i pjesnici su govorili o tome da treba čitavog života u duši čuvati makar djelić djeteta”.

“Radovi su bili sjajni, imalo je puno onih koji se mogu istaći i pohvaliti, a onda jednostavno morate izabrati tri najbolja“, istakla je Bulatović, dodavši da će nagrade za literarne radove u škole nagrađenim učenicima odnijeti pisci koji će se sjutra družiti sa barskim osnovcima.

Share.

Comments are closed.