Narodni muzej na Forumu slovenskih kultura u Baru

Na nedavno održanom Forumu slovenskih kultura u Baru predstavio se kao matična muzejska jedinica zemlje domaćina Narodni muzej Crne Gore.

Mladi kustosi iz svih muzejskih jedinica su u polučasovnoj prezentaciji, na početku programa, predstavili muzeje i zbirke, kao i aktivnosti i veliki broj izložbi koje su organizovane tokom godine. Uvodno izlaganje imala je direktorica NMCG dr Anastazija Miranović.

“Počeci prikupljanja nacionalnog kulturnog blaga javljaju se još krajem 15.vijeka. Testament gospodara Crne Gore, Đurđa Crnojevića, jedan je od prvih svjedočanstava o sadržaju i bogatstvu riznica Cetinjskog manastira. Dolaskom na vlast mitropolita iz dinastije Petrović Njegoš, značajno se unaprjeđuje čuvanje kulturnih dobara. Mitropoliti nastavljaju da sakupljaju raznovrsne dragocjenosti: rukopisne knjige, dokumenta, raskošne primjerke trofejnog oružja, vladičanske odore. Stvaranje bogatih riznica će kasnije predstavljati osnovu za formiranje muzeja. Zakon o Knjaževskoj državnoj biblioteci i muzeju, donio je 1896.godine knjaz Nikola, što ujedno predstavlja početak institucionalnog organizovanja muzejske djelatnosti u Crnoj Gori. Nakon Prvog svjetskog rata, godine 1926, osniva se Državni muzej na Cetinju u nekadašnjem dvoru kralja Nikole, a krajem tridesetih godina XX vijeka i muzeji u Perastu i Kotoru, čije postavke čine bogati fondovi iz oblasti pomorstva i pomorske trgovine. U drugoj polovini XX vijeka osnivaju se zavičajni muzeji u većini crnogorskih gradova, kao i Prirodnjački muzej Crne Gore u Podgorici.

Narodni muzej Crne Gore je muzej kompleksnog tipa kojeg čine više organizacionih jedinica: Istorijski muzej (u čijem sastavu su stalna postavka u Vladinom domu, Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, dvorska crkva na Ćipuru, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore) zatim, Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti “Miodrag Dado Ðurić” i Ateljeom DADO; Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom. Muzeji su smješteni u zdanjima koja su kulturno-istorijski spomenici najvećeg značaja. U sastavu Narodnog muzeja Crne Gore posluje veći broj stručnih službi: dokumentacija, konzervacija, prezentacija, informacioni centar, kao i Arhivsko-bibliotečko odjeljenje sa oko 50.000 bibliografskih i 100.000 jedinica arhivske građe. Zgrada Vladinog doma, izgrađena 1910. godine u neo-renesansnom stilu, danas je administrativno sjedište Narodnog muzeja, u kojoj su smještene stalne postavke Istorijskog i Umjetničkog muzeja. Sve jedinice Narodnog muzeja Crne Gore (osim Njegoševe rodne kuće i Mauzoleja na Lovćenu) nalaze se u istorijskom jezgru Cetinja”, rekla je dr Miranović.

Prezenteri NMCG su se potrudili da, pored muzeja i zbirki, predstave najvažnije aktivnosti tokom ove godine, stavljajući akcenat na izložbe koje su organizovali, s obzirom na to da je Narodni muzej Crne Gore otvoren za saradnju sa drugim muzejima i buduću razmjenu. Predstavljene su i marketinške kampanje koje sprovodi NM, kao i aktivnosti u cilju poboljšanja posjete, ali i poboljšanja sveukupne organizacije rada muzejskih jedinica. Veliki broj aktivnosti sproveden je na poboljšanju kvaliteta autentičnih suvenira, otvaranju novih suvenirnica, izradu odgovarajućeg promo materijala, kao što su vodiči kroz sve muzeje na devet svjetskih jezika.

Nakon polučasovne prezentacije, prikazan je petominutni promo film o NMCG.

Share.

Comments are closed.