Nastavljena potraga za turskim skiperom

Nakon što je turski skiper nestao sa dvanaestometarskog katamarana ”Atik Bay”, turska ambasada je preko crnogorskog Ministarstva inostranih poslova Crne Gore uputila notu, pa je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama hitno pokrenula Nacionalni plan traganja i spašavanja na moru. Dosadašnje trodnevno traganje, kojim je obuhvaćena velika morska površina, nije dalo rezultate i za sada skiper nije pronađen.

Katamaran koji je isplovio iz Crne Gore u pravcu Grčke, pronađen je napušten 7. septembra, na 15 nautičkih milja od albanske luke Šenđin, ka otvorenom moru.

“Odmah je pokrenuta akcija traganja i spašavanja i u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Bar, Sektorom granične policije – Regionalnim centarom granične policije ‘Jug’, Mornaricom Crne Gore i Direktoratom za vanredne situacije 112 OKC, na širem rejonu od Budve do Ade Bojane po dubini do 15 nautičkih milja.

U akciji učestvuju dva plovila UPSUL – SAR-1 i SAR-5, kao i dva patrolna čamca SPG. U skladu sa procedurama na Pomorsko operativnom Centu (POC), odmah je emitovana poruka hitnosti (URGENCY CALL), svim brodovima koji se kreću u naznačenom reonu, da obrate maksimalnu pažnju. Takođe, su odmah obavješteni Koordinacioni centri za traganje i spašavanje u Jadranu, MRCC Roma, MRCC Rijeka, IMOC Drač, kao i MRCC Ancara u Turskoj. Sva plovila koja su su angažovana za potrebe SAR akcije, provode na moru između 8 i 10 sati, a stanje mora je 2-3, a vjetra se kreće i do 40 čvorova”, kazali su iz Uprave pomorske sigurnosti.

Danas popodne je na zahtjev UPSUL, od 16:30 do 18:30, helikopter Ministarstva odbrane izvršio pretragu u reonu od uvale Valdanos do granice sa Albanijom.

“I sjutra će se nastaviti potraga u koordinaciji sa svim institucijama, koje su sastavni dio Nacionalnog plana traganja i spašavanja, a najavljeno je i angažovanje helikoptera MUP Direkotrata za vanredne situacije za osmatranje iz vazduha”, kazali su iz UPSUL-a.

Share.

Comments are closed.