Nastavljena tradicija izlaska vjernika na Velju mogilu za Spasovdan

Vjernici iz Šušanja, shodno viševjekovnoj tradiciji, danas su, na katolički Spasovdan, iznijeli kamenje na Velju mogilu.

Nakon mise u crkvi Svete Petke. vjernici su se, moleći litanije Svih Svetih, u procesiji uputili na Velju mogilu, noseći po jedan kamen za svakog člana porodice. Shodno drevnom običaju ovog kraja, položili su ga na vrh, “da gomila raste”.

Sveštenik dr Dejan Turza je na kraju obreda, s vrha Velje mogile, držeći krst u ruci, blagoslovio na sve četiri strane svijeta.

Lijepo vrijeme je omogućilo da se vjernici duže zadrže časteći se domaćim kolačima koje su spremile vrijedne domaćice.

Velja Mogila je, u suštini, ogromna ilirska grobnica, postavljena na istaknutom mjestu na vrhu Šušanja, uočljiva sa velike udaljenosti sa mora i kopna. Humka je od kamenog nabačaja, a oblik joj je kupast, sa zatupastim vrhom. Visoka je nešto više od sedam metara. Osnova joj je u obliku kruga, sa prečnikom od oko 30 metara.

Razlikuje se od svih ostalih tumulusa u Crnoj Gori po tome što je to jedini objekat iz vremena paganstva, koji koriste vjernici katoličke crkve u viševjekovnoj tradiciji procesije, jednom godišnje, na dan sv. Spasa.

Share.

Comments are closed.