Neizvjesno hoće li časovi nakon raspusta biti vraćeni na trajanje od 45 minuta

Školski raspust  je ove godine, zbog epidemiološke situacije, čini se, stigao u pravom trenutku. Od 1. januara barski osnovci i srednjoškolci su na zimskom odmoru, što se poklopilo sa narastujućom epidemijom koronavirusa. Direktori barskih škola gotovo su saglasni da je do poslednjeg radnog dana u prethodnom polugođu, situacija sa epidemijom bila stabilna i da je tek sporadično bilo oboljelih učenika, ili onih koji su u izolaciji, zbog obolijevanja u porodici. Udruženje Roditelji  u decembru je uputilo Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta predlog da se od drugog polugodišta časovi vrate na trajanje od 45 minuta. Stav Instituta za javno zdravlje o ovom pitanju biće poznat nakon praznika.

Direktor škole “Mrkojevići” u Pečuricama, Osman Grgurević nam je kazao da je u ovoj školi na kraju prvog polugodišta, pozitivan na korona virus bio jedan prosvjetni radnik, a da među učenicima zaraženih nije bilo. Nekoliko učenika je odsustvovalo zbog izolacije i obolijevanja u porodici.

 “Broj pozitivnih slučajeva u našoj školi nije prelazio jedan posto, što je u odnosu na preko 1.200 učenika, koliko škola broji, dobro”, kazala nam je direktor škole “Jugoslavija”, Slavica Radević.

U školi “Meksiko” prema evidenciji rađenoj za 31. decembar, samo jedan  je bio pozitivan, dok je u izolaciji boravilo pet učenika. To je, u odnosu na ukupan broj đaka (od blizu 700), takođe dobra situacija. Među nastavnim i vannastavnim osobljem, nije bilo oboljelih.

Slična situacija je i u drugim barskim obrazovnim ustanovama, tako da narastujuća epidemija u Crnoj Gori, uzrokovana omicron sojem koronavirusa, eskalira tek nakon početka raspusta, što zdravstvenim i obrazovnim institucijama ostavlja prostor da utvrde da li će se i na koji način, početak drugog polugodišta prolongirati.

Obrazovne ustanove, inače, evidenciju o oboljelima, u skladu sa preporukama Ministarstva, ne rade tokom raspusta, već jednom sedmično, dok je nastavni proces u toku.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će informaciju o stanju u obrazovnim ustanovama, najvjerovatnije zatražiti u sedmici pred početak drugog polugodišta, kako bi se stekao uvid u stanje, te u odnosu na to, donijele adekvatne preporuke o organizaciji nastave.

Inače, Udruženje Roditelji, uputilo je u decembru Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta predlog da se od drugog polugodišta časovi vrate na trajanje od 45 minuta, koliko su posljednji put trajali prije skoro dvije godine, pred početak epidemije koroinavirusa. Unija srednjoškolaca Crne Gore je tim povodom uradila anketu.

Većina  crnogorskih srednjoškolaca, koji su učestovali u anketi Unije koja ih okuplja, smatra da školski časovi treba da traju 30 minuta i u drugom polugodištu odnosno da ih ne treba vraćati na regularnih 45 minuta.

„Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, koja će po riječima struke u narednom periodu biti i gora, ne vidimo prostora za dodatno izlaganje djece riziku usljed boravka u školi. Pored toga, treba uzeti u ozbir da je preporuka IJZCG još od početka školske godine da djeca preko dva sata ne bi trebalo da budu sa maskama, pa vraćanje u normalu u ovom periodu može biti preveliko opterećenje za učenike”, smatraju u Uniji srednjoškolaca.

Povodom predloga Udruženja Roditelja iz Ministarstva prosvjete kazali su da je o tome još rano govoriti.

“Stručnjaci se, svakako, bave uticajem redukcije vremena trajanja školskog časa na kvalitet znanja učenika, sarađujemo s relevantnim ustanovama kao što su Zavod za školstvo, Ispitni centar, Centar za stručno obrazovanje, ali je još rano donositi neke uobličene zaključke”, kazali su iz Ministarstva.

Stav Instituta za javno zdravlje o ovom pitanju biće poznat nakon praznika. Konačna odluka o tome zavisiće, kako su kazali, od trenutne epidemiološke situacije.

Sudeći po aktuelnim brojkama, porastu broja oboljelih, brzini širenja epidemije, do produžetka trajanja časova teško da će doći, a ako se ista situacija nastavi, Ministarstvo prosvjete, odnosno Radna grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije COVID-19, moraće podrobno da razmotri  sve opcije- od prelaska na online nastavu, do odlaganja početka drugog polugodišta, kako bi na vrijeme utvrdili model nastave najbezbjedniji i za učenike i za nastavnike.

Share.

Comments are closed.