Nekad Dan mladosti, danas samo sjećanje na to

Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Stariji Barani se sa sjetom sjećaju tih dana, a mlađi uglavnom malo znaju o tome.

Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obilježavan kao njegov rođendan, na ličnu inicijativu Predsjednika SFRJ. Centralna manifestacija je organizovana na Stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Poslije Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Za nosioce Štafete mladosti birani su “uzorni omladinci” – najbolji učenici i studenti, mladi radnici, istaknuti sportisti, akcijaši-udarnici i oni koji su se isticali učenjem, radom ili zalaganjem. Posebna pažnja pridavana je prvom i posljednjem nosiocu Štafete, koji je imao zadatak da je na proslavi preda Titu, odnosno predsedniku SSOJ.

Tako je 1983. godine, štafetu predao Miodrag Mrdak, radnik “Prekookeanske plovidbe” iz Bara, koji je tokom školovanja živio u barskom Domnu učenika.

Te 1987. godine, poslednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. Dana 26. januara 1988. godine SSOJ je ukinuo priredbu sleta, koja je bila veoma popularna.

Barani, mahom učenici Gimnazije, učestvovali su na završnom sletu na stadionu JNA povodom Dana mladosti 1985. godine, nakon višemjesečnih vježbi kojima je rukovodio prof. Ljubo Skoković.

Share.

Comments are closed.