Nekome Dan zaljubljenih, nekome nije…

Današnji dan širom svijeta se proslavlja kao Dan zaljubljenih, pa tako ni naš grad nije izuzetak. Većina izloga je u znaku crvenog srca, simbola ljubavi.

Prošetali smo gradom i raspitali se šta najviše građani kupuju. Iz jedne od najstarijih barskih cvjećara su kazali da spremno dočekuju ovaj praznik.

“Sa kompletnim asortimanom očekujemo mlade ljude da ovog dana  ne pokažu, nego samo ostave jedan pečat i dokažu znak ljubavi prema ljepšim polovinama. Nudimo sve, od crvene ruže koja je najveći tiraž tog dana, preko orhideja, eustoma, svog rezanog i saksijskog asortimana. Takođe, imamo i  divne flowers boxove koje do sad nisu viđeni na našem tržištu”, rekla je vlasnica cvjećare.

Ona je dodala i to da se ranijih godina nije toliko proslavljao ovaj praznik kao što je to sada slučaj.

I jedna od prodavnica party programa “obojena” je crvenom bojom i natpisima “Love”, “I love you”, “Happy Valentine’s Day”…

“Povodom Dana zaljubljenih pripremili smo veliki izbor balona sa motivima prigodnim za ovaj praznik. Najpopularnije je svakako klasično crveno srce koje je i simbol današnjeg dana. U ponudi su takođe personalizovane šolje, svjećice, konfete latica koji su neizostavni dio poklona posebno od strane jačeg pola”, istakla je prodavačica u ovoj radnji. Ona je istakla i da su muškarci češće mušterije od žena, i da su mnogo više kreativniji. “Sa sigurnošću možemo reći da su Barani jako romantični i kreativni, a to se posebno može vidjeti na Dan zaljubljenih”, objasnila je.

Kod građana, mišljenja su podijeljena, neki veliku pažnju posvećuju današnjem danu, jedni su ravnodušni, a ima i onih koji ga preziru.

“Ne slavim posebno ovaj praznik, ali volim da obilježim, pa makar bila sitnica, znak pažnje. Na kraju, ako nekoga voliš, smatram da to treba pokazivati svakog dana”, rekla je Ana, a Danilo je bio iskren: „Ne obilježavam nijedan vještački praznik. Ne volim lažnu euforiju koja se sastoji od patetičnih poruka i jednih te istih poklona svake godine”.

Bilo kako bilo, za ovaj dan se više ne vezuje samo ljubav, već i pokloni, a čini se da najbolje prolaze prodavci, jer za Dan zaljubljenih imaju posebne proizvode, ali i popuste.

Sa druge strane, dio pravoslavnih vjernika danas slavi Svetog Trifuna. Srpska pravoslavna crkva obilježava 14. februara ovaj praznik po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao “Dan ljubavi i vina”.

Share.

Comments are closed.