Nenezić: Abazović priznao da stoji iza sporne kupovine feribota

Saopštenje za javnost je uputio Branislav Nenezić, poslanik SD–a u Skupštini Crne Gore i predsjednik Skupštine opštine Bar. Obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Ono što se moglo čuti na sastanku Odbora direktora ‘Barske plovidbe’ i odbornika SO Bar od strane jednog člana odbora, da je za članstvo u odboru dobio poziv direktno od premijera sa zadatkom ‘kupovine feribota Franćeska’ juče je na sjednici vlade potvrđeno  i od strane samg odlazećeg premijera Abazovića.

Slučajni premijer, po potrebi privatni detektiv, ekspert za sva pitanja, pilot, ‘zeleni’ biciklista, od juče zadužen i za selidbe, a prije svega čovjek koji je za dvije godine uspio da unizi viševjekovni ugled Crne Gore u svijetu, juče je ničim izazvano, uz sufliranje nenadležnog ministra za turističke atrakcije i neinformisanost, dao sebi za pravo za iznosi neistine i osude na račun ‘nekog odbornika SD-a’ tj mene i time jasno stavio do znanja da iza kupovine feribota Frančeska stoji lično on. Očigledno je potezanje pitanja sporne kupovine trajekta po višestruko većoj cijeni od tržišne poremetilo već ugovoreni posao premijera i partije koju predvodi.

Na lične uvrede na moj račun neću ni obraćati pažnju ali hoću na izrečene neistine. Vjerovatno nikom iole trezvenom nije jasno kako je feribotom ‘Franćesca’ ovog ljeta u Bar moglo doći 92000 ‘Talijana’, ako je po planu ‘Barske plovidbe’ sama kupovina trebala da bude realizovana tek krajem septembra!? Pritom iznesen podatak važi za kompletnu liniju na kojoj saobraća pet brodova, a ne samo za pomenuti brod koji je peti u flot, ali na ovakve istine odlazećeg premijera smo navikli.

Odbor direktora je na pomenutom sastanku odbornicima iznio plan po kojem bi feribot, nakon kupovine bio izdat istoj kompaniji od koje je kupljen za saobraćanje na relaciji Drač-Brindizi, pa se postavlja pitanje čime bi 92000 ‘Talijana’ došlo u Bar. Pritom, ne imajući zakonske osnove da spriječim kupovinu, odustajanje od iste i jučerašnju izjavu odlazećeg slučajnog premijera shvatam kao potvrdu mojih tvrdnji da se feribot ‘kupuje’ po znatno većoj cijeni od realne.

Ali, moramo krenuti redom i temeljno. Okrivljen i osudjen da sam nanio štetu Crnogorskoj i Barskoj plovidbi pitao bih premijera koji je zajedno sa dva ministra iz Bara predvodio vladu koja je 600000 eura predviđenih i uplaćenih za eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje puta kroz Mrkojeviće prenijela za potrebe Opštine Kolasin, zašto je nanijeta takva nepravda građanima Bara? Postavlja se i pitanje zašto za Bar navodno zabrinuti bivši premijer nije reagovao nakon skupštine akcionara ‘Barske plovidbe’ sa istim osudama prema odboru direktora koje je juče meni uputio. Morao je reagovati prema odboru direktora  zbog štete nanijete društvu usvajanjem odluke o kupovini feribota ‘Franćesca’ i činjenice da u roku od 30 dana nisu preduzeli radnje da nastalu ‘štetu’ spriječe već napravili još veću!? Da pojasnim, usvajanjem pomenute odluke manjinski akcionari društva su (kao nesaglasni akcionari) u skladu sa članom  127. Stav 2 Zakona o privrednim društvima iskoristili pravo da naplate 465000 akcija društva i vrijednosti od 1200000€!!! Pomenutom odlukom ste ‘živu’ Barsku plovidbu pokušali da sahranite ili je krajnji cilj možda ‘poravnjanje’ ‘preko’ stare poslovne zgrade ‘Prekookenske plovidbe Bar’ u centru grada čija je procijenjena vrijednosti upravo približno 1200000€! Ističem da su ovo lako provjeriljive, u javnosti prezentovane informacije kojima je zajednički imenilac da se novcem građana realizuju rizične poslovne kombinacije u kojima, gle čuda,konce povlače ljudi koje je ‘rukopoložio’ odlazeći premijer.

Poštovani odlazeći premijeru, niste vi veći baranin od mene pa da i moj grad i moju zemlju trebate čuvati od mene, a štetu koju ste vi nanijeli generacije će popravljati. Što se tiče kompleksa, time ste rekli sve o sebi.

O pomenutom ‘pitanju’, kao i računici koju ste izvukli o isplati broda za godinu dana rado bih sa vama diskutovao i u televizijskoj emisiji, naravno ako imate hrabrosti,  jer vam je računica ravna računici rekordne turističke sezone koju je naša javnost čula i naravno, nasmijala se. Juče  ste vi s lakoćom mašući državnim novcem, u kaubojskom maniru,  licitirali da ste imali namjeru kupiti skoro pola vijeka star brod za nekoliko miliona i to bez studije opravdanosti, analize isplativosti, a koliko ste kao odlazeći premijer ozbiljni dovoljno govori da je za Vas 90000 ili 30000 u istoj ravni.

Ono što je ovih dana obradovalo mene, a siguran sam i veći dio Crne Gore su televizijske najave talk show emisije čime ste definitivno prihvatili politički poraz i našli zanimanje koje vam zaista najviše odgovara”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

Comments are closed.