Nevjerovatna životna priča Olge Ivanove Lazović

Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković“ sjutra uveče u 20h, u Dvorcu kralja Nikole, organizuje predavanje o unuci Marka Miljanova, Olgi Ivanovoj Lazović.

Kako nas je informisala rukovodilac Narodne biblioteke Sonja Lalević, o uzbudljivom životu ove izuzetne žene, u predavanju pod nazivom „Inspirativni život Olgivane Lojd Rajt: između borbe i harmonije“, govoriće dr Slavica Stamatović Vučković.

Olgivana Lojd Rajt, hrabra i neobična žena, koja se već od svoje devete godine našla daleko od rodne Crne Gore, prešla je dug put, preko Rusije, Turske, Francuske … prije nego je u Čikagu upoznala čuvenog američkog arhitektu Frenka Lojd Rajta, sa kojim će osnovati Talijesin centar i fondaciju „Frenk Lojd Rajt“.

Prethodno je upoznala mističko učenje G. I. Gurđijeva koje je obilježilo njen život i pogled na svijet.

Ostala je zapamćena kao filozof, književnica, kompozitorka, ali i plesačica „mističnog plesa“ Gurđijeva.

U eseju koji joj je posvetio, Muharem Bazdulj između ostalog stoji „Njen život predstavlja plastičnu potvrdu one borhesovske teze koju je Danilo Kiš toliko voleo, a koja kaže kako „nema ničeg fantastičnijeg od stvarnosti“.

Dr Slavica Stamatović Vučković koja će pričati o ovoj neobičnoj ženi, je vanredna profesorica Arhitektonskog fakulteta u Podgorici i prodekanica za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore.

Share.

Comments are closed.