Novi aranžman za Poljem se vija u sklopu COMPLICITIES projekta

Sektorska grupa “Muzika”, oformljena u sklopu projekta COMPLICITIES, odabrala je crnogorsku izvornu narodnu pjesmu koja će do kraja ovog IPA projekta dobiti svoje elektronsko ruho, odnosno moderan  aranžman. Riječ je o poznatoj narodnoj pjesmi “Poljem se vija”.

Odluka o izboru pjesme donijeta je na trećoj radionici Grupe, održanoj u Dvorcu kralja Nikole u okviru međunarodnog kulturnog projekta COMPLICITIES, u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar. Učesnici radionice imali su prilike da čuju kako izgleda interpretacija ovog crnogorskog tradicionala u izvođenju mladih članica hora KUD “Jedinstvo” pod vođstvom profesorice Zorice Vučeljić.

Filip Despotović, autor elektronske muzike, ocijenio je da je “Poljem se vija” od sviih isprobanih narodnih pjesama najpogodnija za aranžiranje u elektronskom formatu.

Grupi od dvadesetak polaznika, starosti 12-20 godina, profesorica Vučeljić je do sada predstavila nastanak tradicionalne muzike, njen razvojni put i kako je treba čuvati u  budućnosti. Pored emitovanja audio zapisa tradicionalne muzike iz više zemalja regiona, Vučeljić, koja je i članica poznate barske etno grupe “Zora”, ukazala je polaznicima da je potrebno znati razvoj etno muzike “kako bismo razumjeli njen život”.

Despotović je predstavio istorijat elektronske muzike i polaznike upoznao sa najuspješnijim primjerima kombinovanja etno melosa i napjeva sa elektronskom muzikom.

“Cilj radionica ove sektorske grupe je da se ostvari fuzija ova dva naizgled nespojiva žanra, elektronske i tradicionalne muzike, da se od nemogućeg napravi moguće. Naš programski zadatak je upravo da jednu izvornu crnogorsku narodnu pjesmu obradimo u modernom aranžmanu, a u produkciji tog snimka, učešće će uzeti svi polaznici radionice”, kazao je Despotović.

Osim “Poljem se vija”, u izboru je bilo još nekoliko poznatih izvornih pjesama koje su pjevale mlade članice hora KUD “Jedinstvo” (“Gledala sam”, “Vrsuta”…).

“Mi na ovim radionicama uporedo vježbamo i način etno pjevanja. Djevojke koje su odabrane za radionicu iskazale su ljubav prema etno muzici, naravno, uz njihove glasovne sposobnosti pogodne za taj stil pjevanja”, rekla je Vučeljić

Sve radionice ove sektorske grupe su održane uz poštovanje svih mjera NKT-fizička distanca,  nošenje zaštitnih maski i reducirani broj polaznika.

COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary Art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora –Albanija 2014/2020 programa. Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine.  Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.

Share.

Comments are closed.