Novi književni trag Labuda Lončara

Iz štampe je izašla nova knjiga proze Labuda N. Lončara “Svako ostavi neki trag”, u izdanju Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano”, čiji je on predsjednik.

Kako se navodi iz izdavačke kuće, “djelo sadrži sedamnaest priča iz života autora, njegovih prijatelja i grada Bara”. Dio ovih priča je objavljivan u “Književnim novinama” Udruženja književnika Srbije, časopisima “Nekazano”, u sklopu festivala “Refestikon”, na portalima “Pokazivač” i “Jedro”.

U recenziji ove knjige doc. dr Rade Vučićević, književni kritičar i teoretičar književnosti, navodi da “već površno iščitavanje ove, obimom nevelike, nekih stotinjak strana, ali zanimljive, ubedljive knjige priča i kolumni, čitaoca uvodi u Lončarev svet doživljenog, viđenog u životu svakodnevnom, odnosi ga u koje kakve doživljaje i događaje, da kao nemi učesnik svega toga, bude talac vlastite znatiželje, brzo da se poistoveti sa pripovedačem, ne sluteći da je to i bila njegova osnovna namera, nakana, naum”.

“Ove priče su iz njega izašle kao preka potreba oslobođenja zgusnutih emocija, koje decenijama nosi u sebi. Otuda ta spontana elegija otkrivanja nekih emocionalnih stanja u samoj radnji pripovedanja, odaje duhovno bogatog autora, koji se jednostavno želi osloboditi viška memorije, tog umetničkog blaga, što sada pretočeno u redove ove zbirke, pronalazi novo, drugim ljudima dostupno utočište i prebivalište svoje. Tu su predstavljeni i dati neki svakodnevni doživljaji iz kafane, kuće, posla, pijace, rutinske svakodnevice, ali postoje i neka intimna razmišljanja, ideje, namere, planovi, slutnje. Život ceo. Otuda će ova knjiga sa identifikovanim ličnostima Bara i okoline, imati svoje analitičare, uterivače istine, a posebno pobornike slučajnosti ili nenamernoj sličnosti”, napisao je, pored ostalog, Vučićević.

Promocija knjige održaće se na 64. Sajmu knjiga u Beogradu, u ponedjeljak, u hali 4, na štandu “Marko Miljanov”, a zatim i u Baru.

Share.

Comments are closed.