Novogodišnje čarolije opravdale očekivanja

„Novogodišnje čarolije“- manifestacija koju je JP Kulturni centar Bar organizovao od 20. do 30. decembra sa ciljem da se uljepšaju pretpraznični dani, opravdala je očekivanja publike.

“Novogodišnje čarolije” započele su predstavom za djecu i mlade studija Arlekin – “Nova novcijata godina”, 20. decembra. Zatim je 21. decembra, upriličen nastup Folklornog ansambla “Kolo” iz Beograda, koji je u sklopu turneje po Crnoj Gori, nastupio i pred barskom publikom u Domu kulture.

 “Neke zaboravljene priče” program je koji je Baletska škola “Princeza Ksenija” u saradnji sa Kulturnim centrom, priredila za najmlađe sugrađane 22.decembra. Sa ciljem nastavka misije afirmacije baletske umjetnosti, balerine škole “Princeza Ksenija” – Radmila Škuletić, Anja Tomović i Kristina Adžić, zajedno sa Nikolom Pantovićem i solistom beogradskog baleta Željkom Grozdanovićem, kostimirani u likove iz bajki, posjetili su barske vrtiće. Istog dana odigrana je i predstava OŠ “Jugoslavija”– “Novogodišnje pozorište”.

Barani i gosti, oduševljeni su što su konačno, od 24.decembra, ponovo su u prilici da u toploj, digitalizovanoj bioskopskoj sali i udobnim sjedištima, uživaju u najnovijim filmskim ostvarenjima, zahvaljujući saradnji MPNKS, Filmskog centra Crne Gore, Opštine Bar i Kulturnog centra Bar, u projektu digitalizacije prikazivačkih sala.

Tim povodom organizovano je svečano otvaranje „revitalizovanog“ bioskopa, kao i crnogorska premijera filma „Nebesa“ za koji scenario i režiju potpisuje Srđan Dragojević. Svečanom otvaranju bioskopa i premijeri filma, prethodio je prigodan koktel, na kojem su među zvanicama bile i poznate ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog, privrednog i sportskog života grada i države.

Iste večeri u umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” otvorena je  humanitarna izložba radova poznatog hrvatskog slikara-naivca Alojza Horvata i barskih likovnih stvaralaca pod nazivom “Kistom i olovkom protiv siromaštva“. Izložba je realizovana u saradnji Župa Šušanj-Brca-Sutomore i Župe Bar, NVO Novo Sutomore i Umjetničke galerije “Velimir A. Leković”. Na izložbi, pored djela Alojza Horvata, čija je postavka u osnovi inicirala ovaj projekat, izloženi su radovi Muharema Muratovića, Gorana Ćetkovića, Maje Čakalović, Marka Čakalovića, Vlada Iličkovića, Petra Vujoševića, Miluna LutovcaDalibora Dada Ćetkovića, Jasmine Ćetković i Danijele Stanković Drobnjak. Posredstvom kulturnog poslenika Vladimira Vlada Lukšića, izložen je rad “Mljekar” Đorđa Ilića iz 1966. godine.

U sklopu “Novogodišnjih čarolija” veliko interesovanje djece bilo je za dvodnevnu psihološko-edukativnu radionicu koju su vodile psihološkinja Marina Martinović i slikarka Milena Vukoslavović. Koristeći se klasičnim crtačkim i slikarskim tehnikama, učesnici radionice kreirali su svoje likovne čestitke, jelke i ukrase. Ideja je bila da učesnici na svojim radovima ne reprodukuju postojeće, ustaljene simbole koji se vezuju za praznike, već da kroz rad i razgovor sa psihološkinjom iskažu kako se osjećaju i o čemu razmišljaju u vrijeme praznika.

Njihovi radovi publici su predstavljeni na izložbi upriličenoj u holu Doma kulture 25.decembra kada je održan i praznični koncet Dječjeg hora ŠOMO”Petar II Petrović Njegoš” i članova dječjeg hora “Antivari musica”. Pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića i sopranistkinje Aleksandre Vojvodić Jovović, oni su izveli novogodišnje i druge popularne pjesme za djecu. Solisti su bili Mihaela JovovićNađa KosovićMersida Sukić i Ilmi Ćamili.

Sopran Hristina Dragović i “Duo Espressivo” iz Ulcinja, predstavili su se takođe u subotu veče barskoj publici u Dvorcu kralja Nikole. Na repertoaru je bila španska i latino muzika.

Ekumenski hor Konkatedrale Svetog Petra pod dirigentskim vođstvom Varvare Lojko nastupio je 27. decembra. Oni su izveli repertoar novogodišnjih i božićnih pjesama koji obuhvata čak osam svjetskih jezika.

foto by Evgeni Capenko

Pozorišni program nastavljen je 28.decembra predstavom “Srećna Nova godina” u izvođenju učenika OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Zabavni program sa najpoznatijim barskim Djeda Mrazom – Rajkom Joličićem održan je istog dana u holu Doma kulture, a dan kasnije djeca su se družila sa popularnim animatorom Žarkom Žapcem.

Danas je trebalo da bude odigrana predstava za djecu u izvođenju glumaca NVO  ”Maska” i JU “Kulturni centar” Herceg Novi, ali je otkazana zbog, kako su kazali iz Kulturnog centra Bar, poštovanja epidemioloških mjera.

U sklopu filmskog programa publika je osim filma “Nebesa” Srđana Dragojevića bila u prilici da 26. i 29. decembra pogleda i “Matrix: Uskrsnuća”. Za najmlađe je na repertoaru bio animirani “Pjevajmo 2“. Večeras od 18h ljubitelji trilera mogu pogledati “Gučijeve”. Ulaz je dozvoljen uz poštovanje epidemioloških mjera i posjedovanje COVID potvrde.

“Doživite neponovljivo i jedinstveno bioskopsko iskustvo u Crnoj Gori. Laserske 4K projekcije uz Dolby 7.1 sistem zvuka. Povodom novogodišnjih i božićnih praznika pauziramo do 10.januara, a potom ćemo,  nastaviti sa prikazivanjem najnovijih filmskih hitova u skladu sa epidemiološkim mjerama”, poručuju iz Kulturnog centra Bar.

Share.

Comments are closed.