NVO Info sport CG- Bar sa prijateljima revitalizovala zasade uništenih maslina

Članovi NVO Info Sport CG- Bar, predvođeni predsjednikom prof. Miodragom Banovićem organizovali su revitalizaciju 43 uništene masline na lokalitetu SRC u aveniji “Masline prijateljstva”.

“Predstoji i revitalizacija stabala koja su uništili vandali na još dva lokaliteta- u drvoredu “Đačkih maslina” (28 sadnica) i parku “Maslina i rogača” (63 sadnice). Ovim ekološkim akcijama stvaramo pretpostavke da “Mladi maslinjaci djece Bara”, zasađeni na 36 prostornih cjelina na području opštine, sa 819 sadnica maslina posvećenih našoj djeci i budućim generacijam, razviju svijest o značaju koje zdravo okruženje ima za čovjeka”,  objašnjava Banović.

On podsjeća da je u proteklih 20 godina pod okriljem Strateškog plana „Eko- kultura obale Bara”, kroz inicijalni klaster projekat „Ekološko uređenje priobalnog pojasa Opštine Bar” realizovano čak 54 projekta.

„Dio ovog plana su i „Mladi maslinjaci djece Bara”. U masovnim ekološkim akcijama, sa preko 8.000 učesnika, svih socio- uzrasnih kategorija stanovništva, sve tri vjere naroda u Baru, državnim i privatnim institucijama, zasadili smo 819 maslina. Na 27 lokaliteta u dvorištima institucija koje rade sa djecom i za djecu- javnih i privatnih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, Crvenog krsta, Dnevnog centra „Adria”, Hramu sv. Jovana Vladimira, Islamskog kulturnog centra, Mornarice Vojske Crne Gore i za šest država, članica NATO-a Italiju, Grčku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, zasadili smo 576 sadnica maslina, a na devet lokaliteta u centralnoj gradskoj zoni Bara, na javnim gradskim površinama, 243 sadnice. Popisom „Mladih maslinjaka djece Bara”, koje smo posvetili djeci Bara i budućim generacijama ekološke države Crne Gore, obuhvaćene su i masline sađene u ranijem periodu na navedenim lokalitetima”, ističe Banović.

Posebnu pažnju, navode iz ove NVO, posvećuju zaštiti i unapređenju životne sredine Bara i države, podizanju nivoa kvaliteta eko- estetskog ambijenta centralne gradske zone i priobalnog pojasa grada, podizanju rejtinga Bara kao prestižne turističke destinacije, edukaciji o značaju ekološke svijesti…

„Sadnja mladih maslina u avenija „Masline prijateljstva“ realizovana je 03. i 23.aprila 2016.godine, u centralnoj gradskoj zoni na kompleksu Sportsko- rekreativnog centra. Tom prilikom zasadili smo 43 sadnice masline italijanske sorte ‘Frangivento cipessino’, koje su brzorastuće, dekorativne i vjetrobranskog karaktera, posvećene zaslužnima za ekološko uređenje Bara“, navodi predsjednik NVO Info sport CG- Bar.

Na žalost, vandali su u više navrata uništavali zasađene mlade masline. Uoči proslave Dana Opštine Bar, 16. novembra 2016. godine u kasnim noćnim satima, polomili su 23 masline, a 24. novembra polomljeno je svih 43 mladih sadnica maslina.

“Revitalizovali smo ih u EKO danu Opštine Bar, 21. novembra 2017. godine. U 2018. i 2019.godini vandali su polomili 23 masline, a jednu  su posuli benzinom i zapalili. Ovo su jedinstveni slučajevi u svijetu. Vjerujemo da je takvo ponašanje prošlost i da će nam se u budućem periodu i oni priključiti da kao partneri realizujemo nove ekološke akcije”, optimista je Banović.

U “Danu maslina” 8. marta 2019.godine, prisjeća se, zasadili su masline na mjestima na kojima su po drugi put bile uništene. Međutim, i tokom 2020. godine, po treći put je od čovjekove ruke stradalo nekoliko stabala.

“Ne odustajući od humane misije, tokom finalnih akcija Strateškog plana “EKO kultura obale Bara 2000-2020. godina” u zimskoj sezoni 2021. godine, ponovo smo zasadili masline, ali sada svega četiri sadnice- broj 18 Čedo Ratković, broj 30- Euromixbeton, broj 39- Javna preduzeća Opštine Bar i broj 40- Opština Bar i mjesne zajednice Opštine Bar”, zadovoljan je on.   

Predstoji revitalizacija uništenih maslina na još dva lokaliteta- drvoredu “Đačkih maslina” sa 28 sadnica i parku “Maslina i rogača” sa 64 sadnice.

Share.

Comments are closed.