NVO Portret i Klupko nastavljaju sa uspješnim edukativnim radionicama

NVO ”Portret” i Klub mladih volontera „Klupko“ orgzanizovali su niz edukativnih online radionica povodom 10. oktobra – Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, a u sklopu projekta „Vrijeme je za mlade“ i programa „Empathy-Ja, Solidary-TI“. Tim povodom gošća u programu Radio Bara bila je psiholog Branka Ćalasan, direktorica NVO „Portet“.

Prva radionica na temu „Slika tijela“ održana je u četvrtak, 7.oktobra.  

„Drago mi je što je interesovanje za ovu temu bilo veliko. Bilo je 23 mladih, koji su aktivno učestvovali u radionici. Taj podatak govori o potrebama naše djece za takvom vrstom sadržaja i podrške. Radionica je trajala dva sata, to je još jedan detalj na koji je važno obratiti pažnju. Mladi su željni konstruktivnog razgovora, savjeta, interakcije, razmjene u svakom smislu…“, kazala je Ćalasan.

Psihološkinja dodaje da na osnovu istraživanja (čije su rezultate nedavno predstavili), najčešče imamo predrasude prema mladim ljudima i tome kako posmatraju teme iz svakodnevnog života.

„Ova radionica bila je konstruktivan, kritički osvrt na uticaj društvenih mreža i generalno medija na sliku o tijelu. Ono što se izdvojilo je – koliko je važno o tome razgovarati i razmjenjivati iskustva i načine borbe sa takvim vrstama uticaja“, istakla je Ćalasan.

Svjetska zdravstvena organizacija odredila da ovogodišnja tema obilježavanja Dana mentalnog zdravlja bude – “Mentalno zdravlje za sve”. Tim povodom je, 10.oktobra, klinički psiholog i psihoterapeut Jovana Strugar (koja je studije završila u Rimu, a koja ima desetogodišnju praksu u radu s mladima) na online radionici  govorila o mentalnom zdravlju u zajednici.

“Interesovanje za ovu radionicu je bilo slično kao i za prethodnu, bilo je 25 učesnika. Tema je bila “Naši psiho-alati, mentalno zdravlje za sve”. Radionica je bila interaktivnog kataktera. Jovana je na odličan način uspjela da uključi skoro sve učesnike. Takođe, se dogodila i jedna značajna razmjena, gdje su učesnici dijelili svoje psiho-alate, kojima čuvaju svoje mentalno zdravlje. Na kraju su dobili i jednu tehniku koju mogu primjenjivati u svakodnevnom životu, koja se zove ‘Drvo priča’ ili ‘Drvo našeg života’. Imali su priliku da čitavu prezentaciju dobiju putem mail-a. Ono što je pozitivno, a to je negdje i kriterijum održivosti, je da su se kontakti nastavili i da zajedno svi planiramo neke buduće aktivnosti”, najavila je Ćalasan.

Na našu konstataciju da su tokom protekle školske godine, mladi prema online predavanjima, imali određenu vrstu otklona, a da je na ovim radionicama vladala drugačija atmosfera, te da su učesnici bili aktivni, kako kroz individualni tako i kroz rad u grupama, iznosili svoja promišljanja i iskustva, Ćalasan je prokomentarisala “da je sreće, tako bi trebalo da izgleda svaki čas”.

“Možemo da prenesemo takve primjere prakse i na obrazovanje. Dakle, to je jako važno znati. A ono kako učimo jeste – kroz lični angažman. Psiholozi mogu mnogo da pomognu u organizaciji online nastave i ukažu kako da to djeci bude zanimljivo i korisno, da online učenje ne bude za djecu ‘uzaludno mučenje’, ili već asocirano sa ugašenim ekranima, dosadnim sadržajem itd. Ovo predavanje bilo je angažovano i nadam se da će takva vrsta prakse da se primijeni i u nekim drugim okolnostima”, nada se Ćalasan.

Treća radionica biće održana večeras u 20h na temu “Kultura i osjećanja mladih”.

“ To je tema u kojoj ćemo razmatrati uticaje različitih kultura na doživljaj sebe i osjećanja mladih. Putem raznih saznanja će nas voditi, Borka Lješković, Bachelor humanističkih nauka i spec.sci. marketing menadžment, nacionalna kontaktna osoba Interreg MED programa u Kancelariji za evropske integracije. A o tome da li se mladi osjećaju različito u nekim drugačije uređenim sistemima i kulturnim kontekstima, govoriće dvoje Barana i jedna Podgoričanka: Marija Kovačević, Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju Ljubljana, Slovenija, Miloš Djuranović, Bachelor psiholoških nauka sa Unverziteta u Padovi i  Ana Božović, koja studira ‘Razvojnu i kliničku diječiju psihologiju’ u Budimpešti. Oni će govoriti o tome kako različiti kulturni konteksti utiču na osjećanja mladih, na doživljaj sebe i ostale elemente svakodnevnog funkcionisanja, napraviće poređenje u odnosu na to kako im bilo dok su živjeli ovdje. Istraživaćemo pozitivne prakse i primjere dobrih praksi koji se odnose na život mladih. Ukoliko bude sve tehnički u redu, radionica će biti uživo prenošena na Facebook-u ”, najavila je Ćalasan.

Posljednju radionicu u sklopu projekta organizovaće krajem mjeseca.

„Završna radionica za sada nosi radni naziv ‘Otvoreni ekrani’. S velikim uzbuđenjem i posebnim zadovoljstvom očekujemo i tu radionicu. Pozvaćemo predstavnike institucija, Sekretarijata za mlade, MPNKS, kao i predstavnike naše lokalne zajednice, da nam se pridruže te večeri. Cij nam je da otvorimo diskusiju u vezi sa onim što nije dobro u našoj zajednici, govorićemo o rezultatima istraživanja koje smo sproveli u sklopu projekta ‘Vrijeme je za mlade’, daćemo neke konstruktivne predloge na osnovu svih ovih prethodnih radionica – Šta dalje? Kako se baviti mladima? Vidimo da su oni u  svim ovim tranzicijama zanemareni, a oni su svijet na kojem sve počiva“, zaključila je Ćalasan.

Zainteresovani za online radionice mogu se prijaviti na Facebook stranici NVO “Portret”, email: nvoportret@gmail.com, kao i Instagram stranici klupko.volonteri

Realizaciju projekta “Vrijeme je” omogućili su Fond za aktivno građanstvo fAKT iz Podgorice zahvaljujući Balkan Trust for Democracy, The German Marshall Funf of the United States i USAID – USA Agency for International Development.

Share.

Comments are closed.