Objavljena treća iz serije knjiga Barske priče Milana Vujovića

Prije nekoliko dana je objavljena treća iz serija knjiga “Barske priče” književnika i novinara Radio Bara Milana Vujovića.

Kao i dvije prethodnice, i ova knjiga vraća duh Bara koji danas živi u sjećanjima, kroz anegdote ljudi koji su ga činili jedinstvenim. Od Starog Bara do Pristana i Topolice, od Mrkojevića do Spiča, od kafane “Lovćen” na Pristanu do kafane “Lovćen” u Lamelama kao kroz transferzalu prolaska iz jedne u drugu dimenziju urbanog Bara, kroz pripovijedanje živi vrijeme kad se kroz šalu i doskočicu sve lakše proživljavalo, ali i uz brigu da ta “gimnastika duha” nekoga ne povrijedi.

Djelo čini 127 priča, 57 narodnih umotvorina (izreka, doskočica, poslovica…) i 38 fotografija svih brodova “Prekookeanske plovidbe” iz ličnog arhiva Gorana Grkovića.

Predgovor je djelo uvaženog barskog ljekara i intelektualca, dr Ljuba Živkovića.

“U tri koloritna habitata: Gretvi, Brbotu i Podgradu, živjeli su, ne zamjerite mi, neki neobični domoroci od tri vjere, koji su vjerovali u istoig Boga, u iskrenom prijateljstvu zajedno se radovali i zajedno tugovali. Nisu čitali ekumenska djela jer su ih stvarali, uvijek i u svemu su se pomagali i uvijek nalazili srednji put (…)

Milan mi je pružio priliku da ponovo vidim i čujem moj Bar. Onaj domorodački Bar i one domoroce sa Pristana i iz Starog Bara. Da čujem čarobne priče što ih govore (a svako pričanje nije priča) Rade, Omer i Kolja i neponovljivi Mikica i priče koje drugi govore o njima i o mnogim drugim, gotovo zaboravljenim koji su živjeli tu sa nama”, napisao je, pored ostalog, u predgovoru dr Živković.

Prva knjiga iz serije “Barskih priča” objavljena je 2013. godine, a druga dvije godine kasnije. Ni ova treća, ističe autor za Bar Info i Radio Bar, neće biti posljednja.

“Moram da priznam da mi pisanje ‘Barskih priča’ predstavlja veliko zadovoljstvo. Zbog toga, umjesto planirane jedne, evo već treće knjige, a mislim da ni tu nije stavljena tačka. Nekadašnji Barani su sve radili da im ljepše prođe dan i zezancije nije falilo, njihovi potomci žive brže i imaju neke druge preokupacije, ali i sada povremeno zaiskri neki štos ili priča o nekom lijepom gestu koja ne bi trebalo da bude zaboravljen.

Ova knjiga, u kojoj podsjećam na neka bolja, relaksiranija vremena, jeste moj mali doprinos očuvanju dobrih komšijskih odnosa, koji se, s vremena na vrijeme, uskovitlaju u Baru. Čini mi se da je kvalitetnija od prethodne dvije. Imao sam dovoljno vremena i strpljenja da je napravim po svom meraku. Može da zazvuči neskromno, ali mislim su ‘Barske priče 3’ pravo štivo za ove korona dane, jer će kod čitaoca, uvjeren sam, izmamiti osmijeh i izazvati pozitivne misli i reakcije“, rekao je Milan Vujović za Bar Info i Radio Bar, uz napomenu da su mu najviše priča “poklonili” Čedomir Ratković, Željko Milović, Milenko Ratković, Zoran Vojvodić, Sonja Živaljević i Neđeljko Đurović, a koristio je i knjigu “Narodne poslovice” Vojina Koprivice.

Milan Vujović (1959) je novinar Radio Bara. Objavio je desetak knjiga, među kojima i tri romana: “Agnostik ili kako je Jagoš završio pravo”, “Ništa se nije promijenilo” i “Počelo je s nesanicom”. Dobitnik je Nagrade oslobođenja Bara, 2019. godine.

Share.

Comments are closed.