Omaž preminulim članovima KUD Jedinstvo

Kulturni centar Bar i KUD “Jedinstvo” juče su priredili omaž posvećen preminulim članovima ovog društva: Veri Kovačević, Pavlu Marđokiću i Radmili Milošević.

Iskreno i emotivno o njima su, prvenstveno kao o prijateljima i plemenitim ljudima, a zatim kao angažovanim članovima društva govorili: Mila Čordašević – upravnica Narodne biblioteke i čitaonice, dr Milanka Vraneš, prof. Milanka Čejović i mr Miodrag Banović. Omažu su prisustvovali i članovi KUD “Jedinstvo” i porodice preminulih.

U uvodu programa Mila Čordašević je istakla: “Ja sam naučila da svako prijateljstvo ima svoju priču. A moja kaže da imam sreću što sam okružena sa nekoliko prijateljica koje mi život čine bogatim i vrijednim. Jednu sam nedavno izgubila, moju zemljakinju, plemenitu, hrabru, energičnu i uvijek raspoloženu Racu Milošević, koja me naučila da je prijateljska ljubav nesebična, uzajamna i da nikada ne prestaje. Čak ni danas, kada se prisjećamo dugogodišnjeg druženja, ne samo sa njom, već i sa Verom Kovačević, koja je uspješno vodila KUD ‘Jedinstvo’, Pavlom Marđokićem i drugim članovima ovog Društva“.

Nakon minute ćutanja, kojim je odata počast svim preminulim članovima društva, publici se obratila inicijator omaža dr Milenka Vraneš. “Uz pjesmu, nastupe, druženja su se rodila trajna i neraskidiva prijateljstva, jača od svih turulencija savremenog doba, koja su služila kao pojas za spasavanje. Krizu koja se uvlačila u sve pore društva smo svi osjećali, posebno oni senzitivniji koji su često komentarisali u nevjerici da se sve to dešava i nama. Bilo je varnica i prijekora, pa čak i bučnih rasprava o nečemu što se nije moralo raspravljati u društvu koje je samo vapilo za pjesmom i pozitivnim druženjem”, kazala je dr Vraneš.

Ona je potom sa posebnim pijetetom podsjetila na svoju prijateljicu, dugodišnjeg člana KUD “Jedinstvo” arhitektu Radmilu Radu Milošević: „Raca je voljela da nas ugosti u svom domu i bila radosna kada bi se posjećivali i družili o slavama, posebno kod naše Mikice, Željane-Željke, gdje smo se uz pjesmu gostili svakojakim đakonijama i uživali u aranžmanima domaćica. Energija kojom je Raca zračila se prenosila na društvo, a potom i na našim probama i nastupima. Najljepše smo se provodili posle obavljenog nastupa, kada bi nam društvo organizovalo druženje i gozbu. To su bili neponovljivi trenuci, Raca bi se radovala kao dijete. Takvog velikog čovjeka i druga, pouzdanog prijatelja je imalo naše Društvo, svi smo to osjećali i zahvalni smo Bogu da nam je dao priliku da sa njom živimo i družimo uz muziku i pjesmu”.

O dugogodišnjoj predsjednici KUD “Jedinstvo” na omažu je govorila profesor Milanka Čejović koja je saopštila njenu opsežnu radnu biografiju, a Miodrag Banović je biranim riječima podsjetio na nezaboravne trenutke i veliki doprinos KUD-u “Jedinstvo” velikog i iskrenog čovjeka, Pavla Marđokića.

Na kraju druženja, profesor Milanka Čejović, Miodrag Banović i profesor Ljiljana Omerdić iz publike su biranim riječima, ispunjenim emocijama, tugom i pijetetom, podsjetili na neke od događaja vezanih za ove ličnosti i ispričali anegdote koje su potvrdile da je riječ o ljudima koji su bili kreativni, snažnog duha, zabavni i iznad svega prijatelji, te da i nije čudo što je njihovo angažovanje ostavilo višedecenijski pečat na cjelokupnu društvenu zajednicu.

Share.

Comments are closed.