Onlajn upis budućih đaka prvaka od 18. maja, testiranje od 1. juna

Tokom ove sedmice u Baru, kao i u drugim crnogorskim opštinama, obavlja se onlajn obuka Komisija za upis djece u prvi razred osnovne škole. Komisiju čine pedagoško-psihološka služba škole, IT koordinator, sekretar, direktor i po jedan vaspitač i učitelj.

Ministarstvo prosvjete je zbog novonastale situacije sa korona virusom omogućilo roditeljima da mogu elektronskim putem da podnesu zahtjev za upis svoje djece.

Ovu uslugu roditelji mogu da koriste od 18. maja. Aplikacija je jednostavna i može se brzo obaviti. Tom prilikom roditelji zakazuju i termin za testiranje budućeg đaka prvaka kod pedagoga ili psihologa škole.

Testiranje će početi 1. juna. Roditelji sa svojim djetetom treba da dođu u školu u zakazanom terminu. Prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje koje je školama proslijedilo Ministarstvo prosvjete, djeca treba da nose masku, baš kao i lice koje obavlja testiranje. Oni roditelji koji nisu u mogućnosti da upis obave onlajn, moći će to da urade neposredno u školi.

Iz pedagoško-psihološke službe Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“ poručuju, pored ostalog, roditeljima svojih budućih đaka prvaka:

„Znamo da ste i vi i vaše dijete uzbuđeni i srećni. Polazak djeteta u školu predstavlja važan događaj u životu svake porodice. Djeca vas sigurno obasipaju pitanjima o tome kako izgleda školski život, pogotovo ona koja nemaju starijeg brata ili sestru.

Prvi, zvanični kontak sa novom školom predstavlja procjena zrelosti djeteta za polazak u školu, popularno nazvana – testiranje. To je dio ustaljene procedure za upis u osnovnu školu. Sastoji se od razgovora sa školskim psihologom ili pedagogom, koji ima zadatak da procijeni djetetovu zrelost, odnosno da li je dijete spremno da krene u školu ili nije.

Roditelji su i sami nerijetko zbog toga uznemireni pa to nenamjerno prenose i na dijete.

Pa se mnoge mame i tate pitaju kako da pripreme dijete za testiranje?

Odgovor glasi: Nije potrebna nikakva posebna priprema.

Ono što se od roditelja očekuje, vezano za testiranje i za školu uopšte, jeste da sa djetetom razgovaraju, da mu objasne gdje i zbog čega ide, da ga ne plaše školom, da njeguju pozitivan stav o polasku u školu, učenju i sticanju novih znanja kao i vještina u druženju s vršnjacima.

U ovom slučaju moramo dodati još nešto. Djetetu treba jednostavno objasniti zbog čega treba da nosi masku na licu i najaviti mu da će pedagog i psiholog u školi iz istih razloga nositi masku.“

Share.

Comments are closed.