Opština Bar obilježava Evropsku nedelju mobilnosti

Opština Bar će se i ove godine pridružiti obilježavanju „Evropske nedelje mobilnosti“ koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra. Ovogodišnja tema manifestacije koja teži da podstakne građane na smanjenje korišćenja automobila i poboljša uslove za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pješaka je „Mobilnost bez zagađenja za sve“, uz slogan „Izaberi! Pokreni se!“.

Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti u Baru proteći će kroz više aktivnosti. Na autobuskim stajalištima biće postavljeni redovi vožnje sa naznačenim linijama gradskog saobraćaja. Za učesnike osnovnih i srednjih škola otvoren je konkurs pod nazivom „Filmom kroz grad“, gdje će mladi kroz video snimke dati svoje viđenje saobraćaja u gradu. Za pobjednike konkursa, koji će biti proglašeni u utorak 22. septembra, obezbijeđene su nagrade u vidu bicikala.

“Na više lokacija u gradu – Građanski biro, JP Kulturni centar, Turistička organizacija Bar, Pošta – distribuiraće se informativni materijal o Evropskoj nedelji mobilnosti, a svi građani koji sačuvaju ove flajere ostvaruju pravo na besplatan obilazak Starog Bara, u nedelju 20. septembra.

U okviru aktivnosti ‘Dan bez automobila’ tokom vikenda 19. i 20. septembra, Ulica Vladimira Rolovića od raskrsnice sa Ulicom Jovana Tomaševića do raskrsnice sa Ulicom Mila Boškovića biće zatvorena za saobraćaj”, najavili su iz Opštine.

Evropska nedelja mobilnosti obilježava se od 2002. godine u preko 2700 gradova u 49 država širom svijeta, sa ciljem da se stanovnicima širom Evrope i drugih zemalja predstave alternativni i održivi načini kretanja, promoviše smanjenje korišćenja putničkih automobila i pješačenje i biciklizam kao zdravi stilovi života, čime se unapređuje kvalitet životne sredine u urbanim područjima.

Share.

Comments are closed.