Opština Bar: Vandali ispisali neprihvatljivu poruku govora mržnje.

Povodom novog skrnavljenja tvrđave Tabija u Sutomoru, reagovali su iz Opštine Bar.

“Samo četiri dana nakon uklanjanja trobojke kojom su devastirane zidine utvrđenja Tabija u Sutomoru, vandali su ponovo zanemarili vrijednost kulturnog nasljeđa koje pomenuta tvrđava predstavlja i ovoga puta na zidinama ispisali neprihvatljivu poruku govora mržnje.

Zbog čega je tvrđava Tabija  prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje,  međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika.

Opština Bar će i ovog puta u najkraćem roku, u saradnji komunalnih službi i Centra za konzervaciju i arheologiju, reagovati kako bi radili na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja tragova boje, čime bi se zidine vratile u pređašnje stanje. Time će službe grada i države pokazati odlučnost da istraju na putu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa i biti dosljedne u sprovođenju svojih nadležnosti, uprkos kontinuiranom, nesavjesnom činjenju pojedinaca. Takođe, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, utvrdićemo da li postoji potreba za dodatnim angažovanjem službenika policije i Komunalne policije koji bi zaštitili Tabiju od nasrtaja neosviješćenih pojedinaca koji nanose štetu tvrđavi, gradu i cjelokupnom društvu. I za ovaj slučaj, podnijeta je krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra. Ovim putem apelujemo na sve da se suzdrže izražavanja na ovaj i slične načine”, kaže se saopštenju iz barske Opštine.

Share.

Comments are closed.