Opština, MZ Sutomore i NVO Za novo i ljepše Sutomore oštro osuđuju trobojku na Tabiji

Zajedničkim saopštenjem za javnost obratili su se iz Opštine Bar, mjesne zajednice “Spič-Sutomore” i NVO “Za novo i ljepše Sutomore”. Prenosimo ga u cjelosti.

“Nepoznati počinioci u noći između 19. i 20. februara iscrtali su na zidinama tvrđave Tabija iz XIX vijeka u Sutomoru trobojku, čime su učinili krivično djelo devastacije kulturne baštine i pokazali vandalski odnos prema kulturnom dobru građana. Opština Bar, mjesna zajednica „Spič-Sutomore“ i NVO „Za novo i ljepše Sutomore“ najoštrije osuđuju ovaj necivilizacijski čin uništavanja zidina viševjekovnog utvrđenja Tabija svjesno usmjerenih na provokaciju građana i institucija grada Bara i države Crne Gore i uništenje kulturno-istorijskog nasljeđa po kome se grad Bar ponosi.

Posebno zabrinjava činjenica da se ponovnim varvarskim odnosom pojedinaca prema tvrđavi Tabija narušavaju napori istraživača koji godinama unazad kroz projekte NVO „Za novo i ljepše Sutomore“ sprovode opsežna arheološka istraživanja koja imaju za cilj konzervaciju i restauraciju ovog kulturnog dobra, njegovo očuvanje i dalju valorizaciju, na zadovoljstvo svih sugrađana i brojnih gostiju koji žele da upoznaju istoriju, kulturu i bogato nasljeđe naše opštine.

Ranijih dana u Sutomoru na sličan način iscrtavane su trobojke i na drugim javnim površinama, na posudama za odlaganje otpada i na javnom toaletu, a osujećen je pokušaj iscrtavanja na tvrđavi Haj Nehaj. Vinovnici ovih nedjela, osim što krše propise ovim putem pokazuju i svoj odnos prema simbolu koji ističu i samim izborom lokacija za iscrtavanje. Na naše razočarenje, ova primitivna svijest ne prepoznaje spomenike kulture.

Zbog vandalskog čina iscrtavanja zidina tvrđave Tabija komunalne službe jutros su na terenu, a obaviještena je i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, čija će stručna lica zajedno sa radnicima Komunalnog preduzeća raditi na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja crteža. Krivična prijava protiv NN lica podnijeta je nadležnom organu zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra”, kaže se u zajedničkom saopštenju Opštine Bar, mjesne zajednice “Spič-Sutomore” i NVO “Za novo i ljepše Sutomore”.

Share.

Comments are closed.