OŠ Ante Đedović: Nagrade i saradnja sa lokalnom zajednicom

Ovaj decembar u OŠ „Anto Đedović“ pamtiće se po nagradama i saradnji sa lokalnom zajednicom.

Učenici prvog, šestog i osmog razreda učestvovali su u projektu „Školske masline Bara“ koji je realizovala NVO Info sport Bar, odnosno sadnji maslina u školskom dvorištu. Na svečanosti u Opštini Bar OŠ „Anto Đedović“ dodijeljena je plaketa „Stara maslina“. Internacionalna policijska akademija (IPO)  7. decembra je u ovoj školi, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama, održala kurs ženske samoodbrane.

OŠ „Anto Đedović“ bila je i domaćin košarkaškog turnira za učenike barskih osnovnih škola.

U školi je, u okviru saradnje sa lokalnom zajednicom, održan i pokazni čas atletike. Pedagog ove obrazovne ustanove prisustvovala je prošle nedjelje, u Zavodu za školstvo, prezentaciji rezultata istraživanja o trgovini ljudima, odnosno djecom. Riječ je o istraživanju stepena znanja učenika o ovoj temi.

Od 9. do 13. decembra, školu je posjetio tim prosvjetnih nadzornika Zavoda za škosltvo. Nakon završenog nadzora, vođa tima nadzornika, Džoana Perkaj, poslala je zahvalnicu kolektivu i direktorici, na izuzetnoj saradnji, korektnosti i gostoprimstvu iskazanom tokom vršenja redovnog nadzora.

Učenici ove obrazovne ustanove učestvovali su i na festivalu „Novogodišnje čarolije“. Među izloženim jelkama od recikliranog materijala, je i ona koju su napravili učenici I-1 odjeljenja, sa odjeljenskim starješinom Vesnom Čabarkapom.

Prvačići su imali i čas likovne kulture na temu „Fenjer“, dok su učenici devetog razreda prisustvovali oglednom času „Primjena mikrobit uređaja u biologiji“, a održani su i ogledni časovi iz matematike i maternjeg jezika.

U školi se realizuju i brojni projekti. U okviru prijekta „Zdravi stilovi života“ održani su edukativni časovi o mentalnom zdravlju i o prevenciji HIV-a. U okviru programa „Vještine za adolescenciju“ održana je radionica „Razmišljanje o uticajima/ispitivanje uticaja i pritisaka na izbor i postupke mladih“. Tokom decembra u Kulturnom centru realizovan je projekat „Pravilan pristup pravdi za Crnu Goru“, učestvovalo je 15 učenika ove škole, a jedna radionica bila je namijenjena roditeljima. Projekat je pokrenula NVO Centar za prava djeteta CG u saradnji sa Vladom CG i uz podršku UNICEF-a.

U okviru projekta „Izrada novih instrumenata za identifikovanje darovitih učenika u sistemu obrazovanja Crne Gore“, u OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ održan je sastanak sa predstavnicima Ispitnog centra Crne Gore i Sekcije psihologa u obrazovanju, a učestvovali su nastavnici i stručni saradnici barskih osnovnih škola. OŠ „Anto Đedović“ predstavljala je Ljiljana Milović, član Tima za praćenje i podršku talentovanim učenicima“.

Edukativni centar Skupštine Crne Gore organizovao je 9. decembra u Skupštini CG sastanak sa direktorima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima više crnogorskih osnovnih škola, koji su dali značajan doprinos programu Demokratskih radionica „Barabara Pramer“. Na sastanku je bila prof. Ivana Mrvaljević. Predstavnici ove obrazovne ustanove učestvovali su i u Istraživanju o sistemu karijernog vođenja i savjetovanja u Crnoj Gori, kao i na obuci o radu sa novim modulima, iniciranom od strane Ministarstva prosvjete, povodom rane identifikacije djece u riziku.

Učenici škole učestvovali su na onlajn takmičenju „Koliko znaš o EU?“, školskom takmičenju iz engleskog i italijanskog jezika i matematike, kao i na opštinskom takmičenju iz biologije. Ono čime se u ovoj školi ponose, jesu nagrade Fonda za kvalitet i talente. Nakon dodjele nagrada od Ministra prosvjete, i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević priredio je u Dvorcu kralja Nikole prijem za profesore i učenike koji su za izuzetne rezultate i marljiv rad nagrađeni iz Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete, ove i prošle godine. Iz OŠ „Anto Đedović“ nagrađeni su nastavnici: Danijela Boljević, Dragana Vukčević, Ljiljana Milović, Svetlana Knežević,Ivana Mrvaljević, Nikola Dukić i Miloš Pantović i učenici: Anabela Mujovi, Arijana Kočan i Balša Đoković.

Pored njih, nagrade su dobile i bivše učenice ove škole – Tijana Nikolić, Mirela Rastoder, Šejla Alković i Milica Perišić.

Na Međunarodnom literarnom konkursu za najljepšu božićnu pjesmu, u organizaciji internet časopisa za podsticanje dječjeg stvaralaštva „Tabla“, prvo mjesto osvojila je Hristina Krgović iz IX-1, a treće Kristina Krgović iz VI-1. Nagrađeni su i daroviti matematičari – Matea Šćekić, Anđelija Đurković i Srđan Lunić, koji su uspješno riješili „Konkurne zadatke“, a njihova nagrada je list „Dijagonale“, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Share.

Comments are closed.