OŠ Blažo Jokov Orlandić brzo i uspješno oranizovala online nastavu

Usljed zatvaranja škola zbog pandemije izazvane korona virusom nastava se i dalje održava, samo u drugom obliku, kao učenje na daljinu.

U Osnovnoj školi “Blažo Jokov Orlandić“ nastava na daljinu je organizovana praktično prvog dana po zatvaranju škola, kada su formirane vajber grupe između odjeljenskih starješina, njihovih učenika i roditelja. Ove sedmice nastava je obogaćena novim mogućnostima, poput školskog programa koji se emituje na tri crnogorska TV kanala, pod nazivom “Uči doma“. Zatim, formirane su online učionice, najčešće su to Google ili Edmodo učionice, koje nastavnicima služe za dvosmjernu komunikaciju s učenicima kako bi im provjeravali domaće zadatke, pratili njihovo napredovanje i na kraju ih i ocijenili.

U veoma kratkom roku specijalista računarskih nauka Aleksandar Plamenac, magistrant i saradnik u nastavi na PMF u Podgorici, osnivač kompanije “Firenet“ DOO, gdje se bavi projektovanjem i realizacijom web i mobilnih aplikacija, volonterski, u želji da pomogne školi u kojoj mu je zaposlena sestra Jovana, profesorica engleskog jezika, napravio je školski sajt i na taj način omogućio svim nastavnicima da jednostavno, brzo i pregledno postavljaju radne materijale za učenje kod kuće. A učenicima da lako i brzo preuzimaju to što su im nastavnici pripremili – http://bjorlandic-online.me/ .

Na ovom sajtu mogu se pronaći i materijali za učenike koji se školuju prema prilagođenom programu – inkuziji. Takođe, škola brine i o učenicima kojima onlajn sadržaji nisu dostupni, poput učenika RE populacije, kojima će stručna saradnica, odnedavno angažovana u ovoj školi, dostavljati štampane materijale.

Stručna služba škole: pedagogica, psihologica i logopedica, postavljaju važne sadržaje koje mogu koristiti roditeljima i djeci u ovoj specifičnoj situaciji, kao što su savjeti roditeljima kako da razgovaraju s djecom o korona virusu i predlozi za organizovanje raznih aktivnosti sa djecom kod kuće i slično. Osim toga, postavljeni su i mnogi linkovi koji vode do video zapisa za interaktivno učenje iz različitih predmeta.  

Prema riječima direktora škole Mustafe Peročevića, predstavnici Savjeta roditelja (o tome svjedoče brojne poruke) zahvalni su nastavničkom kolektivu na nesebičnom zalaganju i strpljenju koje imaju u komunikaciji s njihovom djecom i njima. Posebno pohvaljuju novotvoreni sajt i ističu da je škola brzo i uspješno organizovala onlajn nastavu.  

Jedna majka je pored ostalog, kazala: “Posvećenost nastavnika je velika i hvala im na tome. Svakodnevno šalju materijale djeci i komuniciraju s njima. Motivišu ih da se uključe i potrude da u ovoj nesvakidašnjoj situaciji što bolje odgovore na zadate obaveze.“ Duga je zapisala: “Odjeljenje mog djeteta sa svojom učiteljicom radi onlajn još od prošle nedjelje. Redovno učimo i radimo a ona je tu da za svakog učenika individualno isprati rezultate rada. Zaista, sve pohvale za nju i za sve nastavnike koji se trude da naša djeca ne propuste predviđeno gradivo.“

Share.

Comments are closed.