OŠ Jugoslavija: Aktivnosti i saradnja sa lokalnom zajednicom

U OŠ “Jugoslavija” su se u septembru i oktobru odvijale brojne nastavne i vannastavne aktivnosti, ali i one u saradnji sa lokalnom zajednicom, koja se sve intenzivnije odvija u značajnim segmentima rada škole.

Od 10. do 14. septembra održana je polumaturska ekskurzija IX razreda kroz Crnu Goru, sa koje su učenici ponijeli lijepe utiske, druženja i nova saznanja o prirodnim ljepotama i istorijskim znamenitostima svoje zemlje.

U školi je 16. septembra sa radom počeo produženi boravak. Prvi put školske 2019/2020. godine, pored produženog boravka za učenike I razreda OŠ “Jugoslavija” organizovala je i jutarnji i produženi boravak za učenike drugog razreda, koji takođe pohađaju nastavu u prvoj smjeni. Produženi boravak je do 14:00, dok narednih sat vremena pedagog sa djecom održava kreativne radionice, čime je boravak obezbijeđen do 15:00, što za roditelje koji su zaposleni predstavlja veliku pomoć i olakšanje. Time je OŠ “Jugoslavija” jedina škola u barskoj opštini koja i za učenike prvog i za učenike drugog razreda u organizuje produženi boravak do 15:00. Škola je time, na obostrano zadovoljstvo, izašla u susret inicijativi od prethodne godine, pokrenutoj na Savjetu roditelja. Učenici prvog razreda izveli su i svoj prvi jednodnevni izlet, a izlet su realizovali i učenici drugog i trećeg razreda.

Nastavnici Aktiva engleskog jezika i Aktiva italijanskog jezika su 26. septembra nizom raznolikih aktivnosti obilježili Svjetski dan jezika, uz prigodnu dekoraciju prostorija škole. Učenici VI, VII, VIII i IX razreda posjetili su Otvorene dane nauke u Podgorici, a 4. oktobra u zbornici škole, pod sloganom “Nastavnici su važni”, prigodno je obilježen Dan nastavnika: Uprava škole za sve nastavnike obezbijedila je čestitke u vidu poklon paketa iz knjižare, stručne literature, odlaska na filmsku projekciju i na pozorišnu predstavu ili slobodnim danom za nastavnike.

Dječja nedjelja obilježena je brojnim aktivnostima na inicijativu Učeničkog parlamenta, uz podršku i pomoć psihološkinje Milanke Radović: otpočela je radionica o vršnjačkom nasilju za sve učenike VII i VIII razreda, u holu je izložena postavka drvenih maketa, zidovi su ukrašeni “Alejom dječjih prava”, siluetama stabala ispisanim dječijim pravima. Akcijom “Generacijsko drvo” u dvorištu škole svih pet odjeljenja I razreda zasadila su po jednu sadnicu, koju će njegovati i čiji će rast pratiti do kraja osnovne škole.

Nastavljena je akcija Ekološke sekcije nižeg uzrasta “Čep za hendikep”, čiji je cilj očuvanje okoline reciklažom, kao i kupovina ortopedskih pomagala od prikupljenih sredstava. Učenici integrisanog odjeljenja, kao i učenici kombinovanog odjeljenja iz Zubaca, realizovali su kreativnu radionicu “Jesen na mom šeširu”, dok su učenici Recitatorske sekcije starijeg uzrasta govorili stihove poznatih pjesnika na temu dječjih prava i pravili pano koji je izložen u holu škole. O dječjim pravima kroz kreativni rad govorili su i učenici nižih razreda, uz pomoć učitelja i učiteljica. Učenici IV razreda realizovali su školski bioskop i u biblioteci gledali dječji film. Odrađena je i aktivnost “U cipelama nastavnika”, kada su na časovima ulogu nastavnika preuzeli učenici, kao i aktivnost crtanja kredom po asfaltu. Kroz dva projekta “Moja mašta bira da istraži tajne svemira” i “Susret svjetova 3” obilježena je Svjetska nedjelja svemira. Posljednja, završna aktivnost Dječje nedjelje bila je posjeta učenika IX razreda najmlađima, učenicima prvog razreda, prilikom koje su drugarima čitali poruke, ispisane na čestitkama pravljenim za tu priliku. Učenici Integrisanog odjeljenja i jedan učenik koji pohađa nastavu po inkluziji, sa defektološkinjama Biljanom Marković i Brankom Dumnić učestvovali su na XII Specijalnoj olimpijadi u Zelenici, gdje su osvojili dvije zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu medalju. Na atletskoj stazi SC “Topolica” 14. oktobra je održan tradicionalni jesenji kros za sve učenike od I do IX razreda, čime su zaokružene brojne aktivnosti u okviru Dječje nedjelje.

Kada je u pitanju nastava, održani su brojni časovi sa inovativnim metodama rada, kako u razrednoj, tako i u predmetnoj nastavi, u sklopu realizacije projekta “Unaprjeđenje kvaliteta nastavnog procesa”, predviđenog akcionim planom Tima za samoevaluaciju rada škole. Tri nastavnice uzele su učešće u međunarodnim projektima: Marina Andrijević Petrović – nastavnica fizike u projektima “Moja mašta bira da istraži tajne svemira” i “Susret svjetova 3” i nastavnice CSBH jezika i književnosti Vera Milačić Brkanović i Jelena Boričić u međunarodnom projektu “Spektar”, u okviru kojeg je prva aktivnost bila obilježavanje Dana nastavnika. Učenici su pisali stihove, ugostili učiteljicu koja je u penziji, pravili panoe, na duhovit način, ilustracijom, predstavljali osobine idelanog nastavnika, izdvajali mudre misli o značaju nastavnika i obrazovanja, ali i pravili i diplome za nastavnike, na kojima je bila istaknuta osobina nastavnika zbog koje dobija diplomu. Škola je uzela učešće u međunarodnom projektu Savjeta Evrope “Portfolio kompetencija za demokratsku kulturu”.

Saradnja sa lokalnom zajednicom odvijala se kroz saradnju sa Centrom bezbjednosti Bar, čiji su predstavnici realizovali predavanje o saobraćaju za učenike prvog razreda i predavanje o vršnjačkom nasilju, za učenike starijih razreda. Učenici starijih razreda učestvovali su u akciji sadnje drveća pod sloganom “Nek gora zazeleni”, u organizaciji Opštine Bar, dok su se svi učenici petog razreda besplatno učlanili u gradsku biblioteku “Ivo Vučković”. U saradnji sa MUP-om, odnosno Direktoratom za vanredne situacije, a u okviru projekta “Nepogode ne poznaju granice”, mr Pera Dragišić održala je predavanje na temu smanjenja rizika od katastrofa, dok je u saradnji sa Domom zdravlja i NVO “CEAZ” dr Snežana Labović održala praktičnu radionicu na temu “Hrana, ishrana i zdravlje”, u saradnji sa pekarom “Cezar”.

U toku oktobra poboljšani su uslovi rada u školskoj sali, gdje je zamijenjena dotrajala rasvjeta, a za logističku podršku ove investicije Uprava škole se zahvalila Opštini Bar, kao i za “prepoznavanje potreba učenika u aktivnostima van škole i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za prevoz na Otvorene dane nauke u Podgoricu, kao i prevoz za učenike integrisanog odjeljenja na Specijalnu olimpijadu u Zeleniku”.

Share.

Comments are closed.