Otpočela kampanja Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić i ministarka i predsjednica Komisije za procjenu šteta u Vladi Crne Gore Marija Vučinović najavili su 7. oktobra kampanju “Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019”  – “Budi odgovoran- smanji rizik”. Kampanju organizuje kabinet ministarke u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, a realizuje se uz podršku Vlade.

Kampanja je, kao dio Nacionalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa, nastavak svega što MUP i Direktorat sprovode u kontinuitetu, kako bi se građani na najbolji način edukovali u procesu smanjenja rizika od katastrofa. Biće organizovana kroz aktivnosti edukativnog i stručnog karaktera, a krovni događaj je konferencija “Smanjenje rizika od katastrofa 2019”, koja će se održati povodom 13. oktobra – Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa upravo na taj dan. Konferencija će imati dvije panel diskusije, na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Pored Konferencije, u osnovnim školama sedam crnogorskih gradova (Podgorica, Nikšić, Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Herceg Novi i Bar), 7. oktobra, područne jedinice Direktorata za vanredne situacije, organizuju edukativnu nastavu za sva odjeljenja petog razreda. Danas je u OŠ “Meksiko” prezentaciju na temu “Smanjenje rizika od katastrofa” učenicima održala načelnica PJ Bar mr Pera Pavlica Dragišić.

Ona ih je upoznala sa dominantnim rizicima na području opštine, s akcentom na poplave, požar i zemljotres. Naglasak u predavanju dat je na postupanje prilikom velikih nesreća i nepogoda, a posebno je obrađeno postupanje prije, u toku, i nakon zemljotresa. Učenici su pokazali veliki nivo zainteresovanosti i aktivno učestvovali u praktičnom dijelu obuke.

Direktorka škole Elda Džanković-Ibrišimović izrazila je zadovoljstvo što je njihova škola izabrana za realizaciju ovog predavanja i naglasila spremnost za sve vidove saradnje na temu smanjenja rizika od katastrofa.

Aleksa Šćekić, učenik VI-2, izjavio je da je predavanje bilo “jako poučno” i da “vrijede života” sve informacije koje su se čule, posebno o postupanju za vrijeme zemljotresa. Esma Tahlović, učenica VI-3, rekla je da su joj najviše značile informacije o zauzimanju tzv. “fetus položaja” i o preporukama da se određene najnužnije stvari drže spremne u ruksaku kako bi poslužile u slučaju napuštanja objekta.

Kampanja će se nastaviti i u narednom periodu, kroz brojne aktivnosti.

Share.

Comments are closed.