Otpočeo ciklus predavanja Upoznaj / Zavoli svoj zavičaj

Na inicijativu vjernika šušanjske župe pri Kotorskoj biskupiji, i uz zalaganje don dr Dejana Turze i đakona don Željka Paskovića, večeras je u crkvi Svete Marije u Šušanju održano prvo u nizu predavanja “Upoznaj / Zavoli svoj zavičaj”, u organizaciji Župnog ureda Sv. Marija iz Sutomora. Predavač je bio profesor Dejan Paladin, na temu istorije Šušanja i crkve u kojoj se održao večerašnji skup.

Predavanje prof. Paladina je upriličeno, kako je rečeno, “u susret novoj liturgijskoj godini i rođendanu našeg grada Bara”.

Prisutnima se najprije obratio don Kelmend Spaqi, izaslanik Nadbiskupa barskog i administratora Kotorske biskupije Rroka Gjonlleshaja, potencirajući da je “istorija majka znanja”, te da ovo predavanje osim intelektualnih donosi i obilje duhovnih plodova.

Potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović je, pozdravljajući skup, govorila o bogatoj tradiciji ovog kraja, ali i suživotu koji je karakterisao i karakteriše Bar i čini ga posebnim mjestom za život. Naglasila je važnost poznavanja svog grada, spomenuvši kako u kvizu “Koliko poznajem svoj grad”, kojeg organizuje Opština Bar, upravo učenici prof. Dejana Paladina osvajaju prve nagrade. Istakla je važnost poznavanja Bara, njegove istorije i svega što ga čini, posebno među djecom, jer nezavisno odakle trenutni stanovnici dolaze – svi postaju Barani.

Prof. Dejan Paladin se u nadahnutom predavanju dotakao prvih pisanih pomena Šušanja u mletačkim poveljama, vodeći prisutne kroz nekoliko vjekova dug put istorije ove župe i barskog distrikta, na koje su se reflektovali politički procesi karakteristični za Balkan, od Mletaka, preko Zete, Raške, Otomanske imperije, Austro-Ugarske do Jugoslavije. Govorio je o zaboravljenim običajima toga kraja, posebno o izlasku na Petiljevo, ali i o ruševnim kapelicama koje pripadaju Župi Šušanj. Prezentovao je i popise stanovništva u kraju tokom kanoničnih vizitacija, kao i malo poznate podatke o održavanju manjih sinoda. Prisutne je naročito interesovao period nakon Berlinskog kongresa, kada su Šušanj i Spič bili u sastavu Austro-Ugarske, sa linijom razgraničenja sa Crnom Gorom uz rijeku Željeznicu.

“Bečki liberali su čitav jedan dio zasijedanja tamošnjeg parlamenta posvetili Spiču kao najjužnijoj tački monarhije”, istakao je prof. Paladin.   

Đakon don Željko Pasković je najavio da će se predavanja na temu istorije zavičaja održavati jednom mjesečno u župnoj crkvi Svete Marije u Šušanju, i prisutnima prezentovao novi župni list “Živa crkva” namijenjen tamošnjim vjernicima.

U organizaciji događaja pomogli su župni animatori i saradnici Anđela Marstjepović, Aleksandra Glavanović i Božidar Vučetić, a u ime MZ Šušanj član Odbora MZ Rajko Milić, u ime odsutnog predsjednika MZ Peša Glavanovića.

Share.

Comments are closed.