Otpočeo i pozorišni program Barskog ljetopisa

Pred više od tri stotine gledalaca sinoć je otpočeo pozorišni program 32. “Barskog ljetopisa“ predstavom “Tartif” reditelja Igora Vuka Torbice, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Ovaj autorski projekat jednog od trenutno najistaknutijih srpskih reditelja mlađe generacije rađen je po motivima originalne Molijerove drame iz 17. vijeka, koja u svom izvornom obliku obrađuje temu licemjerja u religioznom smislu. Ovo klasično djelo u adaptaciji Torbice prikazuje Tartifa kao savremenog čovjeka koji govori u ime čitave publike koja ga posmatra i prolazi kroz iste transformacije pred njim i sa njim. Zadržavši skoro četrdeset odsto teksta originalnog klasika, reditelj je improvizacijom sa likovima aktuelizovao temu kroz projekat “Komično u klasičnom”.

Hana Selimović u ulozi Dorine, pripovjedača, publiku dočekuje i uvodi u priču, likove i međuljudske odnose, a kako predstava odmiče, o Tartifu se samo govori kao o zlom duhu čiji poguban uticaj samo Dorina (Selimović) vidi. Najzad, u izvođenju Saše Torlakovića, Tartif je personifikacija vlasti koja manipuliše svima nama, a ovaj nagrađivani glumac mišljenja je da je savremeni Tartif slojevit te da otvara mnogo tema: “Otvorili smo puno tema, ali samo ako krenete od priče o moralu, beščašću, pristajemo da nam se serviraju slatkorječivi proizvodi preko raznih medija. I nije tu problem u čovjeku koji priča, on je takav pa je takav. Mene više zanima šta je to u nama te pristajemo na to da nas neko zavede da nas ubjeđuje u nešto. Zapravo, svi mi više slušamo šta priča, nego ko priča, i to je problem i naših prostora i globalno.”

Program “Ljetopisa” nastavlja se večeras koncertom jednog od vodećih crnogorskih muzičara klasične muzike, gitariste Danijela Cerovića u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 21:30.

Share.

Comments are closed.