Otvorena izložba Crnogorska pozorišna povijest

U Dvorcu kralja Nikole sinoć je otvorena izložba “Crnogorska pozorišna povijest” autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Izložbu sačinjavaju trinaest panoa na kojima je hronološki prikazan razvoj pozorišta u crnogorskim gradovima. Kombinacijom teksta i fotografija, Slavojka Marojević je uspjela da ovjekovječi crnogorsku pozorišnu scenu od njenog nastanka pa sve do danas.

Autorka se obratila posjetiocima zahvalivši im se na doprinosu u očuvanju crnogorske kulturne baštine. Saopštila je da je jedan od ciljeva ovog projekta da “bogato teatarsko stvaralaštvo na ovim prostorima približi još više cijenjenoj pozorišnoj publici ali i široj javnosti”. Dodala je da je “takođe htjela da skrene pažnju da se ubuduće organizovanije prati i izučava pozorišno stvaralaštvo Crne Gore, budući da još uvijek nemamo pozorišni muzej”.

Posjetioce izložbe najviše je zainteresovao pano o Baru, koji prati kulturni razvoj našeg grada sve od stvaranja “Ljetopisa popa Dukljanina” do ovogodišnjeg “Barskog ljetopisa”.

“Danas je Bar spoj tradicije i modernog i ponosno otvara pomorsku kapiju Crne Gore. Znaju dobro Barani da čuvaju tu, svoju suncem i morem okupanu, kulturnu baštinu”, poručila je autorka izložbe. U svom obraćanju je govorila o dobu gostujućih pjevača iz Dubrovnika koji su nastupali u Baru, o osnivanju prve radio stanice pod Volujicom, pa do osnivanja “Barskog ljeta” koje će kasnije prerasti u godišnji “Barski ljetopis”. Na izložbi je takođe prikazan insert iz predstave “Balkanska carica” Nikole I Petrovića, koja se ovoga ljeta odigrala u Starom Baru.

Otvaranje izložbe obilježeno je izvođenjem na klaviru Lane Milanović.

Dizajn postavke ove izložbe uradio je Darko Musić, a obradu fotografija Ranko Radulović, a projekat podržalo je Ministarstvo kulture u cilju razvoja crnogorske kulture.

Share.

Comments are closed.