Otvorena izložba Duška Radovića u galeriji Velimir A. Leković

U galeriji “Velimir A. Leković” večeras je otvorena izložba slika “Otac”, autora Duška Radovića.

Crni, bijeli i sivi kolorit, sa ponekom jarkom bojom koja se javi kao ekspresija u određenoj temi, karakteristika su izloženih slika. Njegovi radovi predstavljeni su u zemlji i inostranstvu, a večerašnja, kako je rekao i sam umjetnik, posvećena je ocu, čuvenom književniku Kosti Radoviću. Zato i ne čudi što izložbom dominira portret ovog književnika, koji je stvaran dvadeset godina.

“Ponosan sam što je u nastajanju portreta učestvovao i moj otac lično, sugerišući mi šta dodati, istaći, promijeniti”, rekao je Radović. On je podsjetio na stvaralaštvo Koste Radovića u čijem je opusu preko 30 knjiga: poezija, romani, putopisi. Utemeljivač je književnih susreta “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i “Marko Miljanov” za najbolje književno djelo.

Duško Radović je Pedagošku likovnu akademiju završio u Nikšiću, a potom istoriju umjetnosti i teoriju umjetnosti na UDG. Živi i radi u Podgorici.

“Zadovoljstvo je da vas pozdravim iz galerije ‘Velimir A Leković’, koja je poznata po tome da uvijek malo iznenadi i one svoje privržena goste, kao i posjetioce koji dođu s vremena na vrijeme. Pored koncepta da u galeriji izlažu mladi ljudi , primijenili smo novinu da za mlade stvaraoce organizujemo i radionice, nakon čega ih ovdje i predstavljamo.

Večerašnja izložba, međutim, ne pripada nijednoj od ovih kategorija, već se može dvojako tretirati. Jedna je priča da je izložba nabijena emotivnom energijom zbog toga što je umjetnik posvetio ocu. Lijep gest sina, lijep gest porodice koja se pronašla u stvaralaštvu i koja se potrudila da produži ono što im je Kosta Radović ostavio u amanet, a to je da služe stvaralaštvu.

Druga kategorija koja je meni podjednako draga, jeste to što je stvaralaštvo Duška Radovića neobično po tome što je na granici profesionalnog i eksperimentalnog. To je čovjek koji se ne eksponira mnogo u javnosti i koji ne želi da napravi bum za kratko vrijeme, već ga strpljivo osluškuje. Njegovi radovi ne liče ni jedan koje ste mogli vidjeti u galeriji. U šali kažem da je pomalo incidentan u stvaralaštvu, a to može da se prevede kao originalan. Slike pred nama obišle su svijet, spomenuću samo Pariz u dva navrata. U kritici Radović je okarakterisan kao originalan stvaralac, koji svojim djelom traga za nekim ključevima koji mogu biti u nekom vremenu koje dolazi, rješenje za jednu savremenu crnogorsku stvarnost”, kazao je kustos galerije Milun Lutovac na otvaranju izložbe.

Share.

Comments are closed.