Otvorena izložba Marka Čakalovića

U okviru programa proslave Dana Bara, sinoć je u Galeriji “Velimir A. Leković” otvorena izložba Marka Čakalovića pod nazivom “Stanja disperzije”.

Upravnik galerije, dr Milun Lutovac, kazao je kako je poznato da obično za Dan opštine izaberu nekog od naših mladih, talentovanih, dokazanih umjetnika ili onih koji će se tek dokazati, i na taj način šalju poruku ne samo Crnoj Gori, već i regionu, da je Bar grad umjetnika, stvaralaca, a Crna Gora zemlja slikara.

On je istakao da je Marko Čakalović jedan od rijetkih ljudi koji ne želi mnogo da se eksponira, ali da se svako ko se sreo sa njegovim radom mogao uvjeriti u ono što on radi, ne samo po originalnosti, već i po neobičnoj borbi koja se nalazi unutar njegovih radova koji govore više od riječi.

„Postoje slojevi ljudskog iskustva do kojih vid ne dopire, gdje je svaki pokušaj prevoda iskustva u oblik i sliku, unaprijed osuđen na neuspjeh. Prostranstvo tajne uvijek je veće od njenog stvarnog sadržaja. ‘Stanja disperzije’ Marka Čakalovića imaju za cilj da prenesu skrivenu, unutrašnju formu sadržaja i na taj način objelodane duh epohe koji ju je oblikovao. Prostranstvo tajne mitski je obrazac koji upravlja onim arhitipskim i ostavlja dubok trag u iskrenom i buntovnom stvaralaštvu i u stvaralačkom izrazu, kakav je stvaralački čin Marka Čakalovića. Sami možete da se uvjerite koliko u ovim radovima postoji slojeva, poruka i koliko Marko pokušava da na jedan neobičan, slikarski i uspješan i kvalitetan zanatski način daje odgovore na nešto što nas napada sa svim ovim darovima savremenog društva“, objasnio je Lutovac.

Autor izložbe, Marko Čakalović, kazao je da postavku čini tridesetak radova od kojih su većina slike, koje su rađene u tehnici ulje na platnu, dok su skulpture reljefi koje su rađene u kombinovanoj tehnici.

„Specifična je priča u pozadini, u fokusu je ljudsko biće i njegov sukob sa  današnjicom, tj pokušaj da se preživi u eri tehnologije i materijalizma. Na taj način pokušao sam da približim te neke mane i vrline današnjice kroz neki alegorijski način i to sam možda malo pretvorio u mitologiju. Pokušavam da napravim neki moderan mit, da približim publici svoje radove u vidu nekog bajkovitog djela. Inspiracija mi je uvijek, i samo ljudska psiha, to je neiscrpno polje koje je najbolje za istraživanje“, istakao je Čakalović.

Marko Čakalović je rođen 1984 godine u Baru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Pavla Pejovića 2008. godine i stekao zvanje akademskog vajara. Dobitnik je priznanja i nagrade kao jedan od 25 najboljih umjetnika Internacionalne umjetničke organizacije „GLO ART“ u Belgiji, 2019. godine, kao i nagrade FLU Cetinje, za skulpturu 2007. godine. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u mnogim inostranim kolekcijama. Marko Čakalović je član ULUCG od 2009. godine.

Share.

Comments are closed.