Otvorena izložba Oleksandra Udre – Klasika budućnosti

U Zavičajnom muzeju Kulturnog centra večeras je, simbolično, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, otvorena izložba „Klasika budućnosti“ ukrajinskog akademskog umjetnika Oleksandra Udre, iz Kijeva.

Multimedijalnu izložbu „Klasika budućnosti“ čini 12 radova iz četiri manja ciklusa (sa po tri rada) -„Još jedna planeta“, „Virtuelna stvarnost“, „Paralelni svijet“ i „Budućnost“ i jasno ukazuju na suštinu interesovanja i tema koje okupiraju umjetnikovu pažnju. Oni proizilaze jedan iz drugog, uzajamno se prožimajući, a njihov epicentar je čovjek – čovjek prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti, upravnica Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović kazala je da Udra svojim djelima prikazuje kako, odnosno koliko umjetnost/umjetnik promišlja svijet u kojem živimo.

„Izložba predstavlja i eksplicitnu potvrdu činjenice da su umjetnici ’proroci’ svog vremena. Ta, neraskidiva, uzročno-posljedična veza umjetnosti, društva i ambijenta kontinuirano produkuje njihove međusobne interakcije, koje umjetnost ’drže budnom’ i osiguravaju njenu permanentnu, angažovanu svrsishodnost“, kazala je Miranović.

Ona je istakla da Oleksandr udružuje svoju kreativnost, talente, stečena umjetnička znanja i vještine, u osoben egzekutivan postupak koji sublimira više umjetničkih disciplina/medija – likovnu umjetnost, film, fotografiju, muziku, virtuelnu stvarnost, digitalni svijet, u jedinstveno umjetničko djelo.

„Takođe, njegovi radovi vrlo amblematično referišu kolektivnu, akumuliranu, viševjekovnu kvintesenciju Ijudskih znanja, kreativnosti, vještina, koje umjetnik putem simboličnih, svakodnevno upotrebljivih, utilitarnih predmeta čini djelom scenarija budućeg svijeta.

Prepoznatijivi primjerci savremenog dizajna, koji predstavljaju svojevrsne estetske klasike – poput čuvene egg chair (stolica jaje), ikone filmske umjetnosti – Merlin Monro, politike – Vinston Čerčil, dio su Oleksandrovog kreiranog mizanscena svijeta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, istakla je Miranović.

U svom opsežnom izlaganju, upravnica Zavičajnog muzeja je navela i da umjetnik specifičnom kombinatorikom selektiranih djelova različitih, prožimajućih svjetova, tvori svoj paralelni, osobeni, umjetnički univerzum.

„Umjetnik radovima pita, koliko smo sa dosadašniim produkovanim / sakupljenim znanjima i iskustvima, kao pojedinci/kolektivitet osvijestili potrebu opstanka i očuvanja čovjeka na zemlji i planete kao njegovog staništa. U Oleksandrovim radovima osjeća se otuđenost, samodovoljnost, teatralnost, blaga ironija, provokacija, koja treba da zabrine i zapita, kuda idemo i u što se čovjek pretvara/transformiše – robotizovane individue, bezlične siluete sa maskama za disanje i naočarima za virtuelnu stvarnost, u efemerne holograme… u onog/one koji uprkos napretku i razvoju tehnologija progresivnom destrukcijom uništava/ju sebe, prirodu, planetu. Planeta i priroda se bune – katastrofalni zemljotresi, razorne oluje, poplave, pandemije do sada nepoznatih virusa i razmjera samo su dio ’scenarija’ kojeg nam „režira” sadašnjost za „predstavu” budućnosti, a Oleksandar nagovještava u svojim djelima.

Ukoliko stečena/usvojena tehničko-tehnološka znanja, kreativnosti i vještine ne iskoristimo za nove, kvalitativne, održive konstrukcije, humanost, empatiju, rast i razvoj, a ne za svekoliku samodestrukciju, nećemo kao vrsta dočekati ’paralelne svjetove’, ’budućnost’ na ovoj ili nekoj drugoj planeti, već ćemo simulirati život u simulakrumima virtuelne stvarnosti“, podvukla je.

Miranović je naglasila da se Oleksandr Udra umjetnošću suprotstavlja razaranju, nasilju i ratu.

„Njegova umjetnost je vid otpora svim destrukcijama koje čovječanstvo vode u sunovrat i nestanak, zarad samodoziva i osvješćenja, zarad harmonije, ljepote, sklada, mira – u nama i svijetu, koji su/moraju ostati/biti „’klasika budućnosti“, zaključila je Miranović.

Okupljenima se, u ime Udruženje za međunarodnu saradnju – ADRUM iz Kijeva obratila njegova predsjednica, Tatiana Kolesnichenko.

„Cijele ove godine osjećali smo podršku crnogorskog naroda. Hvala vam puno! Ukrajinski narod stoji do smrti, štiteći od zla i uništenja ne samo svoju zemlju, već i cijelo progresivno čovječanstvo. Štitimo univerzalne ljudske vrijednosti. Izložba ’Klasici budućnosti’ govori o tome – o pitanjima civilizacije, njenog postojanja i opstanka. Iskustvo prethodnih generacija i naša stvaralačka aktivnost mogu dovesti do našeg procvata ako prestanemo ići putem destrukcije i samouništenja. Vjerujem da će dobrota i svjetlost pobijediti. Ukrajina će pobijediti. I za sve nas će doći era stvaranja i mira“, poručila je Kolesnichenko, uz usklik „Da je Vječna Crna Gora! Slava Ukrajini!“.

Izložbi je prethodio nastup mješovitog hora „Antivari Musica“ koji je, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Krušćića, uz klavirsku pratnju profesorice Jelene Dobrković, trubača, profesora Uroša Sučića i gitariste Peđe Đikanovića, izveo Balaševićevu kompoziciju „Da rata ne bude“ i Betovenovu „Odu radosti“.

Organizatori izložbe su Udruženje za međunarodnu saradnju – ADRUM iz Kijeva i Kulturni centar Br – Zavičajni muzej.

Izložba “Klasika budućnosti” Oleksandra Udre biće u postavci do 20. marta.

Share.

Comments are closed.